Locuitorii unui sat din muntii Vrancei au reclamat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca un OZN a survolat localitatea cateva zeci de minute, transmite corespondentul Mediafax.
Localnicul Ion Lazar (35 de ani), din satul Coza al comunei Tulnici, localitate situata la aproximativ 80 km de Focsani, a luat legatura cu ofiterul de serviciu de la Protectia Civila, unde a reclamat ca un obiect zburator neidentificat a survolat zona, fiind vazut de mai multe persoane. Ofiterul a raportat superiorilor sai aceasta situatie, dar, potrivit lt.col. Liviu Duca, seful institutiei, Protectia Civila nu poate actiona pentru investigarea unor asemenea fenomene. Ion Lazar a declarat ca obiectele misterioase au aparut deasupra satului trei seri la rand si spera sa le vada si in noaptea urmatoare.
„Le-am vazut impreuna cu familia si vecinii, trei seri la rand si avem toate motivele sa le consideram OZN-uri pentru ca nu seamana cu nimic din ceea ce vedem pe cer in mod obisnuit. In prima seara, era ca un fel de stea mare foarte lucitoare, alcatuita din trei module. Cele de sus formau un soi de pastaie de arahida cu doua boabe luminoase inauntru. Era ca un opt plin de lumina si dedesubt era ca un cocon. S-a oprit pe cer, iar in cele din urma a disparut spre sud si nu am mai vazut-o. Totul a durat de la 22.20 pana la 22.45”, a declarat localnicul, adaugand ca si-a notat imediat tot ce a urmarit pe cer. Lazar sustine ca a vazut misterioasele lumini si in urmatoarea seara si ca acestea aveau traiectorii bruste, pe care avioanele nu le pot face in mod obisnuit. „Stateau pe cer sau faceau miscari bruste fara nici un fel de zgomot. Erau la altitudine joasa, cam la fel ca elicopterele”, a mai spus localnicul. El a precizat ca a simtit o emotie puternica, mai ales ca nu a mai citit despre OZN-uri si nici nu a mai vazut asa ceva. Lazar a mai spus ca i-a anuntat pe toti vecinii sa se uite pe cer, pentru ca obiectele se multiplicau si emiteau lumini de diferite culori.
Satenii au anuntat autoritatile despre acest eveniment, insa oficialii au pus situatia pe seama „imaginatiei prea bogate” a localnicilor. Ei au precizat ca vor anunta totusi despre acest lucru conducerea Observatorului Astronomic pentru a cerceta fenomenele aparute in satul vrancean.
1.000 de romani incearca sa gaseasca extraterestri.
Orice roman poate intra acum in istoria omenirii. Cu ajutorul unui program pentru calculator, oricine poate cauta semnale de origine extraterestra, folosindu-se de o conexiune Internet cu cel mai puternic telescop radio din lume, Arecibo. SETI e un experiment stiintific realizat de Universitatea din California, Berkeley, care se foloseste de milioane de computere din intreaga lume conectate la Internet. Procedura este simpla, nu necesita nici un fel de cunostinte speciale in domeniul programarii, iar beneficiile nu pot fi practic masurate.
Ideea potrivit careia pe undeva prin giganticul Univers ar trebui sa existe si alte forme de viata decat cele pe care le cunoastem noi si-a gasit intotdeauna loc in mintile matematicienilor, fizicienilor, astronomilor, ale oamenilor de stiinta, in general, dar si ale celor simpli, amatori de senzational sau dornici de cunoastere. Pornind de la premisa cum ca ar fi prea pretentios sa credem ca suntem unici in Univers, imaginatia unora a dus la crearea si la aparitia unui intreg complex de curente de idei, precepte si teorii, s-au facut mii de filme si s-au scris biblioteci intregi de romane despre cum ar trebui sa arate ei, numiti la modul general extraterestrii, ce mananca, cum se imbraca, cum comunica si cum se deplaseaza prin spatiu.
Cea mai simpla si mai eficienta modalitate de a raspunde la aceste intrebari a fost cea a crearii unor grupuri de oameni de stiinta, personalitati care sa acopere un cat mai mare spectru de activitati, multe din aceste grupuri lucrand sub directa supraveghere a unor organisme guvernamentale, dar si mai multe finantate de persoane particulare, ce si-au facut un adevarat hobby din a descoperi aceste noi forme de viata.
Una dintre marile probleme a fost aceea ca, mai intotdeauna, nu existau suficiente minti angrenate simultan in astfel de proiecte sau ca nu se reusea prelucrarea informatiilor primite din intreaga lume intr-un singur loc, intr-un fel de creier central care sa fie capabil sa analizeze simultan toate aceste date.
Acest lucru este acum posibil. Universitatea Berkeley, din California, a pus la punct un gigantic sistem de captare a acestor date, sistem la care sunt invitati sa participe toti pamantenii. Nu costa nimic, nu necesita cunostinte de programare si ofera fiecaruia, fara nici un fel de discriminare, posibilitatea de a deveni primul din istoria omenirii care a intrat in contact direct cu o sursa de viata extraterestra. Denumit „Cautarea Inteligentei Extraterestre” – SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) poate fi folosit de oricine, singura conditie fiind aceea ca doritorul sa posede un computer, fie acasa, fie la serviciu, conectat macar o data pe luna la Internet.
Cum functioneaza SETI? Mai intai de toate, utilizatorul roman isi creeaza un cont pe una dintre paginile oficiale ale sistemului (www.setiathome.ro sau www.setiromania.com), dupa care isi copiaza in propriul computer un program special. Odata rulat, programul realizeaza in mod automat o conexiune securizata cu cel mai mare si mai puternic telescop radio din lume, Arecibo, localizat in Puerto Rico. Programul respectiv, disponibil gratuit, capteaza date de la Arecibo. Daca acesta este analizat si computerul e conectat in acel moment la Internet, programul trimite inapoi rezultatele, iar in calculator se incarca in mod automat un pachet nou. In acest fel, cantitatea gigantica de informatii captata de Arecibo, ce scaneaza permanent partea de cer vizibila incercand sa capteze orice sunet de natura extraterestra, e prelucrata de milioane de computere din intreaga lume.
Ce se intampla daca va fi detectat un semnal de origine extraterestra? Cercetatorii SETI din intreaga lume au adoptat o declaratie de principii conform careia, daca semnalul este real si nu poate fi banuit ca provine din surse umane (sateliti, reflexii etc), atunci vor fi notificate intr-un mod sistematic agentiile de presa si guvernele. Interesant este faptul ca sistemul urmareste permanent cine proceseaza fiecare pachet de date, iar daca semnalul este intr-adevar de origine extraterestra posesorului calculatorului care a decodificat informatia ii vor fi acordate toate drepturile pe care acesta este indreptatit sa le ceara.
Romania este si ea parte a acestui sistem. Din cele 226 participante, tara noastra ocupa un onorabil loc 39, pozitie dobandita ca urmare a timpului petrecut de computerele romanesti pentru analizarea datelor de la satelitul Arecibo (1.123.200 ore).
La momentul actual exista aproximativ 1000 de useri romani ce se conecteaza periodic la baza de date a lui Arecibo. „Dupa parerea mea e o chestie absolut extraordinara, au reusit sa globalizeze, cu ajutorul acestui sistem, intreaga activitate de cautare a formelor de viata extraterestre. Elementele de baza ale logicii ne spun ca este imposibil ca intr-un univers practic imposibil de masurat cu mijloacele de care dispunem azi sa nu existe decat o singura forma de viata, decat o singura planeta populata, Terra. SETI e un sistem foarte ambitios, iar din cate stiu eu din momentul in care a fost inaugurat au avut loc numeroase intalniri la nivel guvernamental intre cercetatorii americani si cei sovietici”, ne-a declarat Harald Alexandrescu, coordonatorul activitatilor de la Observatorul Astronomic Municipal.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!