Timpul petrecut în bucătărie poate fi o experiență mult mai plăcuta, mai ales acum când sunt la moda open space-urile, iar bucătăria a preluat câteva din atribuțiile camerei de zi. În această idee, spațiul trebuie să fie cât mai practic și mai comod, iar bucătăria trebuie mobilată și echipată ținând cont de toate funcțiile pe care trebuie să le aibă.

  1. Amenajarea unei bucătării înguste

Dacă ai o bucătărie îngustă, așa cum se întâmplă mai ales dacă stai la bloc, mai mult ca sigur ai probleme cu spațiul insuficient pe care ți-l oferă pentru a depozita vasele, tacâmurile sau proviziile. Nu este chiar forma ideală pentru o bucătărie, dar cu câteva idei și cu măsurători precise, poți amenaja cu bun gust și un spațiu lung și îngust. Secretul constă în alegerea unui mobilier potrivit, iar aici ai două opțiuni: poți să accentuezi forma încăperiii sau să încerci să o ascunzi.

Organizarea este primul pas pentru amenajarea corectă a unei bucătării înguste. În primul caz, poți plasa blatul de bucătărie, chiuveta și frigiderul de o parte, iar dulapurile de bucătărie și aragazul de cealaltă parte. Între cele două corpuri de mobilier va rămâne un culoar îngust, pe care îl poți scoate în evidență dacă decorezi cu o gresie într-o culoare aprinsă.

ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore
Recomandări
ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore

Dacă vorbim despre o bucătărie cu lățimea considerabil mai mică decât lungimea, aceasta poate fi mobilată parțial, pe o singură latură longitudinală, în cazul în care dimensiunile nu permit mai mult. Dacă este suficient de amplă pentru două rânduri de mobilier, se poate opta pentru mobila de tip galerie pe ambele laturi.

Dacă vrem să mascăm forma bucătăriei cea mai potrivită este amenajarea în forma de L, completată cu o masă extensibilă pe peretele opus zonei de lucru. O variantă la masa extensibilă ar fi un bar îngust și înalt.

Mobilierul nu trebuie să încarce camera, trebuie să lași spațiu suficient între chiuvetă/ plită/ frigider pentru a evita accidentele casnice sau aglomerarea spațiului.

Pentru toate elementele de design optează pentru culori deschise, care să nu încarce vizual spațiul. Mobilierul ar trebui să fie și el într-o nuanță deschisă – bejul, galbenul deschis, o nuanță deschisă de verde sunt alegeri excelente.

(P) 5 idei pentru amenajarea unei bucătării

  1. Optează pentru bucătărie open space în living

Pentru a da bucătăriei un design contemporan trebuie să o gândiți ca un spațiu deschis, aerisit, aflat de obicei lângă zona de dining aflată în living. Amenajarea livingului și a bucătăriei într-un spațiu comun a ajuns să fie o idee extrem de populară în ultimii ani, datorită faptului că încurajează socializarea și conexiunea cu prietenii și familia atunci când pregătești masa. Este o opțiune tot mai des întâlnită atât în casele noi, dar și în apartamentele vechi, unde proprietarii aleg să renunțe la uși sau să spargă din pereți pentru o bucătărie open space, în stil american.

Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului
Recomandări
Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului

Principalul avantaj al acestei amenajări, în afara funcționalității este versatilitatea unui astfel de spațiu, care poate fi adaptat oricărui stil de design. Este un design foarte practic, care structurează întreaga locuință și îi conferă un aer de continuitate și un aspect spațios. În al doilea rând o astfel de bucătărie open-space mărește vizibil spațiul, sporește luminozitatea și te lasă să te desfășori în voie, transformând bucătăria într-un spațiu care favorizează socializarea.

În rest este nevoie de câteva corpuri de mobilier, de un blat generos și de electrocasnice. Un mobilier de bucătărie modular și ergonomic, în care piesele exploatează la maxim orice suprafață, se potrivește perfect pentru un spațiu care îmbină livingul și pregătirea mesei.

Finisajele celor două încăperi pe care le unești, livingul și bucătăria, ar trebui să corespundă, fie că este vorba de materiale, texturi sau de paleta de culori pe care o alegi. Pentru delimitarea vizuală, subtilă, a celor două încăperi, plasează o masă suficient de mare în miloc, cu scaune care să se integreze natural în ambele spații. De obicei, cel mai frecvent design al unei bucătării open-space include o mobilă în formă de L și o insulă separată sau o masă mare. O idee wow este amenajarea unui bar cu scaune care să invite musafirii la conversație. Barul poate fi chiar un corp distinct de mobilier cu 2-3 sertare, în acest caz nu mai este nevoie de o masă separată și veți economisi spațiu.

De ce se grăbește Putin să elibereze Kurskul? Principalele câștiguri ale Ucrainei în ofensiva din Rusia și efectele lor, explicate de un analist militar
Recomandări
De ce se grăbește Putin să elibereze Kurskul? Principalele câștiguri ale Ucrainei în ofensiva din Rusia și efectele lor, explicate de un analist militar

Singurul dezavantaj al acestei amenajări, în afara goanei de început după aprobări, este dat de mirosurile și fumul care se pot răspândi în toată casa. Problema se poate rezolva cu o hotă ultra-performantă.

  1. Alege insula din bucătărie

Bucătăriile de dimensiuni mari trebuie vopsite într-o singură culoare, chiar dacă tentația e mare având în vedere generozitatea spațiului. Accentul pică pe mobilă și accesorii, care întregesc și completează spațiul. Poți mobila toți pereții, iar în mijloc poți plasa o insulă pentru gătit.

Bucătăria cu insulă este alegerea ideală pentru încăperile mari, pentru cei care gătesc intens, mai ales în cazurile în care sunt mai multe persoane care lucrează simultan. Distanța dintre corpurile liniare și insulă trebuie să fie de minim 120 cm pentru a putea deschide cu ușurință ușile și sertarele și a te misca lejer. Insula poate fi folosită ca loc de servit masa, bar, separator pentru zonele open space și poate fi dotată cu chiuvetă și cuptor/ plită. Dacă alegi ultima variantă, verifică să fie suficient spațiu între chiuvetă și plită, să fie corect și sigur racordate la instalația electrică, la cea de apă, verifică scurgerea precum și sistemul de ventilație pentru hotă.

O insulă de bucătărie este varianta ideală pentru a delimita spațiile, dar și pentru a-ți asigura un plus de funcționalitate: spațiu de depozitare, un banc de lucru și un loc pentru a servi masa și a sta la povești dimineața, în timp ce pregătești micul dejun. În dulapurile inserate în această insulă poți depozita instrumente de gătit, ustensile și chiar unele ingrediente folosite în bucătărie.

O insulă albă de bucătărie îți va lumina încăperea, indiferent de poziția în care este așezată. Creează un contrast deosebit de elegant prin alegerea unei culori total diferite pentru corpul de mobilier de sub blat. Același contrast poate fi creat și de scaune de bucătărie la prețuri bune și inspirat alese sau pentru o notă inedită înlocuiește scaunele de bucătărie tradiționale cu scaune de tipul celor care se găsesc găsesc în baruri.

(P) 5 idei pentru amenajarea unei bucătării

  1. Amenajează-ți bucătăria în stil rustic

Stilul rustic este unul din cele mai populare stiluri de amenajare, iar o bucătărie rustică este o oază de decor original într-o locuință modernă. Te va duce mereu cu gândul la vacanță și la nostalgia anilor copilăriei petrecute la țară. O bucătărie rustică nu se demodează niciodată și îi poți adăuga constant elemente decorative care îți plac.

O bucătărie în stil rustic presupune elemente din lemn masiv, piatră și decorațiuni tradiționale, toate materialele folosite fiind naturale. Mobilierul din lemn natural sau vopsit, placarea pereților și a podelelor cu plăci ceramice sau alte materiale de inspirație rustică și decorațiunile din materiale naturale precum răchita sau pânza de în sunt câteva dintre elementele unei bucătării rustice. Mai putem adăuga oale și tigăi agățate deasupra blatului, buchețele de flori uscate sau șiraguri de ardei roșii uscați puși la vedere. Mai puteți adăuga, în funcție de spațiu coșuri de răchită pentru depozitare, vase ceramice cu motive tradiționale, ștergare, covoare țesute.

Alege o zugrăveală în tonuri de orange sau alb care să pună în valoare culoarea naturală a lemnului, optează pentru o gresie care imită piatra și montează corpuri de iluminat din lemn sau care imită lemnul.

Dacă îți dorești un aer rustic, evită scaunele de bucătărie cu picioare metalice. Orientează-te mai degrabă spre cele de lemn cu picioare robuste sau cel mai bine spre un colțar de bucătărie cu care vei avea spații de depozitare în plus și vei face și economie de spațiu.

  1. Mesele pliante soluții salvatoare pentru o bucătărie mică

Pentru amenajarea spațiilor mici mesele pliante pot reprezenta o soluție foarte bună mai ales prin funcționalitățile pe care le oferă, față de cele non-pliante. Masa pliabilă reprezintă o metodă eficientă de a folosi inteligent spațiul din bucătărie.

În momentul în care pregătești masa, ea poate să fie pliată la perete, iar când mănânci, ea poate să fie „întinsă” pentru a avea spațiu suficient pentru patru persoane. Într-un apartament de mici dimensiuni foarte utile sunt și scaunele de bucătărie rabatabile. Pentru un plus de confort, folosește câteva pernuțe special concepute pentru scaune.

Într-o bucătărie mică, totul trebuie să fie cât mai portabil și mai convertibil, mobila modulară, într-o continuă schimbare, a oferit și alte idei noi, conform cărora ne-am obișnuit să avem totul cât mai lipit de perete.

  • Mesele pliante, fixate pe perete – e adevărat că o astfel de masă nu poate fi mutată în altă cameră, la nevoie, dar nu ocupă spațiu la nivelul pardoselii atunci când este pliată. Fiind montată pe perete, poate fi suficient de mare pentru a fi folosită simultan până la 4 – 6 persoane, în cazul unei bucătării lungi și înguste.
  • Mesele înguste, cât o poliță – Dacă nu ai copii mici sau ai deja un loc de luat masa mai încăpător amenajat în living, dar parcă ți-ai dori să ai și în bucătărie un spațiu în care să poți lua micul dejun, poți monta pe peretele opus ansamblului de mobilier sau în dreptul ferestrei o masă îngustă, de lățimea unei polițe.

Mesele extensibile integrate în mobila de bucătărie – Cele mai compacte sunt mesele extensibile integrate în mobila de bucătărie, de obicei sub blatul de lucru. Acestea pot fi extensibile și pliante în același timp. Este o soluție practică putând fi aliniată la perete, în cazul unei garnituri liniare, sau poate avea forma unei peninsule, caz în care bucătăria ar trebui să fie ceva mai lată.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
Viva.ro
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
Elle.ro
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
Unica.ro
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
EXPERIMENT: drumul de 6 km din Bucureşti care a ajuns să dureze 2 ore, de Sărbători
Observatornews.ro
EXPERIMENT: drumul de 6 km din Bucureşti care a ajuns să dureze 2 ore, de Sărbători
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți
HOROSCOP
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI