Desi probabil ati observat in media si la farmacii mai multe kit-uri pentru albirea dintilor, exista remedii naturale ce va pot ajuta la indepartarea petelor si la protejarea smaltului dintilor.

De ce se ingalbenesc dintii

Dintii se coloreaza in galben din doua motive, ambele avand tendinta de a se accelera odata cu varsta:

  • Subtierea smaltului; Stratul exterior al dintilor este format din smalt, care este colorat predominant in alb si protejeaza structura interioara a acestora. Sub smalt este un strat de tesut denumit dentina, de culoarea galben-maronie. Cand stratul de smalt este subtiat sau macinat, dintii incep sa aiba o nuanta mai inchisa. Alimentele acide, afectiuni ale gingiilor cat si imbatranirea pot macina smaltul. De asemenea, anumite persoane au smaltul, in mod natural, mai subtire decat altele.
  • Pete dentare; Mancarurile si bauturile specifice, cum ar fi cafeaua, pot facilita aparitia unor pete pe dinti. Unele alimente ce pateaza dintii pot, de asemenea, macina smaltul, accelerand ingalbenirea. Alte surse ale petelor includ fumatul, produsele din tutun si anumite tipuri de antibiotice.

Cum sa albim dintii in mod natural

Urmatoarele strategii pot ajuta la albirea dintilor:

  1. Modificari in dieta

Eliminarea din dieta a alimentelor ce afecteaza dintii poate impiedica ingalbenirea acestora. Alimentele si bauturile ce contin taninuri, cum ar fi vinul si ceaiul, pot pata dintii. Cafeaua si sucurile de culoare inchisa pot avea, de asemenea, efect negativ asupra albului dintilor.

Alimentele acide pot face ca dintii sa arate galbeni prin macinarea smaltului. Persoanele ingrijorate de culoarea dintilor trebuie sa evite cantitati excesive de citrice, cafea si bauturi acidulate. In mod alternativ, acestea ar trebui sa perieze dintii dupa ce au consumat acest tip de alimente.

Dentistii din cadrul clinicilor Qmed recomanda ca, in general, sa asteptati 30 minute dupa ce ati consumat alimente inaintea periajului. Acizii pot slabi smaltul, astfel incat curatarea prea rapida poate provoca daune.

Renuntarea la fumat sau la produsele din tutun poate reduce riscul aparitiei petelor provocate de nicotina.

  1. Oil pulling – clatirea cavitatii bucale cu ulei

Oil pulling este termenul pentru spalarea gurii cu ulei pentru a indeparta murdaria, bacteriile si resturile alimentare. Acest proces nu este un substitut pentru periajul obisnuit dar unele cercetari sugereaza ca spalarea cavitatii bucale cu anumite uleiuri poate ajuta la albirea dintilor.

Pentru a incerca aceasta metoda clatiti-va gura cu ulei timp de un minut dupa periaj, apoi scuipati-l.

Uleiuri potrivite pentru acest proces includ:

  • Ulei de cocos
  • Ulei de floarea soarelui
  • Ulei de susan
  1. Periajul cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu poate sa polisheze usor petele de pe suprafata dintilor. Desi exista anumite opinii cum ca acesta ar fi pre aspru si poate macina smaltul, cercetari din 2017 au gasit ca fiind o modalitate sigura pentru a elimina petele.

Bicarbonatul de sodiu poate, de asemenea, ajuta la combaterea bacteriilor, fapt ce sugereaza ca acesta poate reduce placa bacteriana si deci impiedica deteriorarea dintilor.

  1. Peroxid de hidrogen (apa oxigenata)

Peroxidul de hidrogen este un inalbitor usor, care poate ajuta la albirea dintilor colorati. Pentru o albire optima o persoana poate incerca periajul cu amestec de bicarbonat de sodiu si peroxid de hidrogen timp de 1-2 minute de doua ori pe zi timp de o saptamana. Acest proces trebuie efectuat doar ocazional.

Peroxidul de hidrogen poate creste sensibilitatea dintilor, nefiind deci potrivit pentru utilizarea pe termen lung sau pentru persoanele care au deja dintii sensibili.

  1. Albirea cu fructe

Papaina si bromelaina sunt enzime pe care le putem gasi in papaya si ananas, care pot ajuta la albirea dintilor.

Un studiu din 2012 a constatat dovezi preliminare ca solutiile care contin aceste ingrediente ar putea oferi efecte modeste de albire a dintilor. Totusi, autorii studiului avertizeaza ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina daca aceste enzime sunt sau nu eficiente.

  1. Mentinerea unei igiene orale excelente

Mentinerea unei igiene orale excelente este cel mai important factor pe care o persoana il poate face in vederea reducerii ingalbenirii dintilor.

Periajul normal si folosirea atei dentare protejeaza smaltul, inpiedica deteriorarea gingiilor si indeparteaza petele.

O buna igiena orala include:

  • Periajul dintilor cel putin de doua ori pe zi.
  • Folosirea unei paste de dinti cu fluor. Fluorul poate lupta si chiar remedia cariile dentare.
  • Folosirea atei dentare pentru a elimina placa bacteriana dintre dinti.

Metode care NU functioneaza

Modalitati naturale de albire a dintilor care pot dauna includ:

  • Lamai
  • Portocale
  • Otet din mere
  • Carbune activat

Putini oameni au dinti naturali albi deoarece dintii au tendinta de ingalbenire cu varsta. Cu toate acestea mentinerea unei igiene excelente orale si efectuarea controalelor dentare regulate va pot ajuta sa mentineti dintii albi.

Desi exista mai multe modalitati pentru albirea dintilor dumneavoastra, naturiste sau kit-uri de albire oferite de farmacii sau magazine, cea mai indicata optiune este albirea supervizata de medicul stomatolog.

Va invitam in cadrul clinicilor QMed pentru un consult gratuit de specialitate si solutii profesionale cu echipamente de ultima generatie pentru restaurarea zambetului dumneavoastra!

 
 

Urmărește-ne pe Google News