Pasul 1 – nu uita să te informezi.

O informare completă despre acest subiect este foarte importantă și utilă. Dacă ești angajat și ai între 18 și 35 de ani, o parte din contribuția ta de asigurări sociale este administrată de un fond privat de pensii. De obicei, alegi acest fond în primele 4 luni de activitate. Informează-te asupra drepturilor tale, dar și asupra condițiilor de administrare ale acestui fond: comisioanele percepute de administrator, politica de investiţii, respectiv care sunt instrumentele financiare şi procentele de active investite, comisioanele de transfer, modalitatea de informare şi raportare către fiecare participant.

Pasul 2 – pregătește un plan de acțiune.

Pentru a face un plan cât mai eficient trebuie să calculezi suma de bani de care vrei să dispui în momentul în care ieși la pensie. Nu uita, ar trebui să ai în vedere stilul de viață pe care dorești să îl ai după ce ieși din activitate. De exemplu, dacă vrei să călătorești, încearcă să estimezi costurile. În mod normal, o persoană are nevoie de 70-80% din veniturile actuale pentru a trăi confortabil.

Pasul 3 – nu lăsa pe mâine. Poți începe chiar de acum să economisești.

Specialiștii recomandă să începi administrarea fondului tău de pensii cât mai curând posibil, vârsta ideală fiind cea de 25 de ani. Dacă începi din timp, fondul tău de pensie va fi mai eficient și vei avea mai multe oportunități în momentul în care vei ajunge la apogeul carierei tale. În plus, vei avea suficientă experiență astfel încât să faci investiții mai eficiente și mai sigure.

Pasul 4 – nu uita să investești inteligent.

Investițiile sunt împărțite în trei categorii mari: investiții cu grad ridicat de risc, cu grad mediu de risc și investiții sigure. Activele cu risc pot fi: obligațiuni corporate, obligațiuni cu randament ridicat, fonduri mutuale de acțiuni, acțiuni. Activele sigure sunt: fonduri de obligațiuni, depozite bancare, titluri de stat.

Așadar, fiecărei etape a carierei îi corespunde un anumit tip de investiții. Pentru început, obiectivul ar trebui să fie creșterea mai rapidă a resurselor, dar trebuie să ai grijă cum investești.

La sfârșitul carierei tale obiectivul ar trebui să fie protecția banilor pe care i-ai acumulat. De aceea, la vârsta de 60-65 de ani activele cu risc nu ar trebui să depășească 10% din investițiile tale. Cu cât activele sunt mai variate, cu atât siguranța investiției tale crește.

Pasul 5 – revizuiește planul.

Este foarte important să revizuiești mereu planul inițial pentru a te putea adapta ușor la schimbările economice importante sau la eventualele modificări ale cadrului legislativ. De asemenea, vei simți nevoia să faci modificări în momentul în care vei căpăta mai multă experiență. Această revizuire ar trebui să îți permită monitorizarea obiectivelor propuse anterior. Dacă vezi o neconcordanță îți poți planifica strategia din timp și vei preîntâmpina situațiile dificile.

Pasul 6 – achită-ți datoriile în timp util.

Se întâmplă, uneori, să cheltuiești mai mult decât ai și să îți faci datorii, pe care nu le poți ignora. În astfel de situații, trebuie să-ți achiți datoriile cât mai repede, pentru a nu ajunge restante la vârsta pensionării. În acest sens, oferta aniversară KRUK ți-ar putea fi de ajutor. La stabilirea unui angajament de plată în octombrie sau noiembrie, compania oferă un discount de 10% a datoriilor, iar cei care optează pentru programul de fidelitate Dorințe Împlinite, primesc puncte bonus de 10 ori valoarea primei rate din angajament, la confirmarea achitării acesteia conform scadențarului. De asemenea, cei care nu au un grafic de rate, însă doresc achitarea integrală a sumei totale datorate în această perioadă, vor primi un discount suplimentar de 10% la plata integrală a datoriei.

Dacă ești client KRUk poți contacta compania pentru detalii suplimentare la numărul de telefon 031 413 2020 sau la adresa de e-mail: contact@kruk.com.ro.

 

Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!
 

Urmărește-ne pe Google News