UPDATE. Autoritățile din județul Buzău au reușit să găsească o soluție de moment pentru ca cele peste 1500 de suflete din Luncile, Terca și Ploștina să nu mai fie izolate de restul lumii, după ce drumul comunal care leagă cătunele de comună s-a surpat din cauza unei masive alunecări de teren.

Legătura dintre satele Luncile, Terca, Ploștina și restul comunei buzoiane Lopătari a fost restabilită în această după amiază, după ce ore bune nu s-a putut circula pe DC 159.

Din cauza unei alunecări masive de teren, drumul s-a rupt în punctul Malul cu Sare, iar peste 1500 de oameni din Terca, Ploștina și jumătate din satul Luncile au rămas izolați. Ca măsură urgentă, a fost dus în punctul alunecării un utilaj care a nivelat pământul și a umplut cu balast craterul format în drum. ”De la primele ore ale zilei, Comitetul Local pentru Situații de Urgență a dus în zonă un buldoexcavator care a acționat timp de cîteva ore, a nivelat suprafața de rulare, a încărcat cu piatră crăpăturile apărute pe drum. În acest moment, traficul auto este reluat și se desfășoară cu o anumită dificultate pe tronsonul respectiv” a declarat Gabi Cozma, purtător de cuvînt al Instituției Prefectului Județul Buzău.

Totodată, membrii comisiei constituite prin ordin al prefectului au decis ca în zonă să fie amplasat un tub din beton care să preia apa, soluție care va conduce la stabilizarea terenului de sub drum. În acest moment, circulația pe drumul închis dimineață se desfășoară însă cu dificultate.


Alunecarea de teren s-a produs pe drumul communal 159 din comuna Lopătari, județul Buzău. Potrivit primarului comunei, Vasile Lefter, din cauza hăului care s-a format în șosea, sunt izolate satele Terca, Ploștina și jumătate din Luncile, unde trăiesc între 1500 și 1700 de oameni. La aceste familii se ajunge în acest moment doar pe jos și Doamne ferește de vreo urgență pentru că în acest caz autospecialele de intervenție nu ar putea ajunge.

”E o alunecare mai veche, reactivată din cauza ploilor. Am investit acolo bani grei de 10 ani de când sunt eu primar. Iar acum un deviz cu c ear trebui făcut acolo și într un alt punct unde e o altă alunecre costă 35 de miliarde de lei vechi, însă nu o să avem niciodată acești bani. Sunt izolați, în sensul că se ajunge doar pe jos, circa 1500-1700 de oameni. Dacă vor fi urgențe? Ce să zic? Există elicoptere! Încercăm să găsim soluții pentru ca zilnic, până la o soluție definitivă și până la repararea drumului, să se poată tranzita această șosea în care s a format un crater măcar 2-3 ore pe zi. Astăzi a venit mașina cu pâine care să aprovizioneze aceste sate, iar șoferul a cărat pâinea cu spatele”, a declarat primarul comunei Lopătari, Vasile Lefter.

O comisie constituită din ordin al prefectului de Buzău a pornit în această dimineață spre locul în care s a produs alunecarea de teren pentru identificarea celor mai bune soluții în sprijinul oamenilor.

Județul Buzău a fost afectat de inundații săptămâna trecută, când mai multe drumuri au fost închise.

FOTO: Arhivă

 
 

Urmărește-ne pe Google News