Peștele

Pescuit, năvoade, canale, bărci. Peștele a fost cel care i-a unit pe oamenii Deltei. I-a hrănit, le-a oferit un fel de loc de muncă, a fost monedă de schimb și delicatesă la ocazii speciale. Peștele i-a răsplătit pe acești oameni pentru că ei l-au protejat.
Cea mai bună ciorbă de pește se mănâncă în Deltă, asta știe toată lumea. Ce nu prea e cunoscut, este faptul că fiecare etnie își păstrează cu sfințenie rețetele. ”Ciorba noastră, la lipoveni, este cea mai bună”, spune cu mare convingere ”babushka” Iuliana. ”Păi nu o să îți iasă niciodătă bună ca a mea. Peștele de aici e bun și gustos, legumele sunt legume, iar secretele mele nu ți le dau”, mi-a spus zâmbind. ”În primul rând îți trebuie pește proaspăt, mult, bun și de mai multe feluri – crap, somn, biban, caras, babușcă. Și ca să nu zici că nu sunt eu bună, zic să pui doar capete și codițe, burțile le frigi și le mănânci separat. Într-un oloi mare pui pe fund cartofi tăiați rotund și peste pui bucățile de pește și apă cât să le cuprindă. Arunci acolo și un ardeiaș gras, niște roșii mititele, morcov tăiat mărunțel, două cepe aprige și sare. O pui pe foc și o lași să fiarbă cam juma de oră. Peste zeama clocotită pui și 2 linguri de acreală – zeamă de lamâie, oțet, și o lași la foc să fiarbă bine. Între timp faci un mujdei mare și o mămăligă. Când ciorba a fiert, se scoate tot peștele, iar zeama se drege cu mujdei, sare și încă un pic de oțet. Și gata, cam asta a fost”, a încheiat bătrâna.

Tradițiile

Oamenii Deltei sunt simpli, zgârciți la vorbă și ușor resemnați. Au străbătut, de-a lungul veacurilor, tot felul de momente bizare care i-au afectat, i-au destabilizat, i-au acaparat. Astăzi se tem. Nu de vreun dușman necunoscut sau de vreo invazie straină. Se tem să nu își piardă tradițiile. Deși diferiți, au trăit totuși în liniște unii cu alți, în liniște și pace cu natura și și-au cântat, fiecare  în limba lui, dorul, durerea, credința. Nea Pavel a trecut bine de 75 de ani. Încă mai fredonează cu vocea tremurândă niște cântece vechi, de când era flăcău. ”Neamurile mele au ajuns aici prin 1770 și ceva. De atunci, pământul ăsta ne-a cuprins, ne-a dat mâncare și adăpost, a ajuns să ne iubească și să îl iubim. Pe aici nouă ni se spune haholi, ca să ne deosebească de lipoveni, dar, să știți că acum nu mai contează ce neam e fiecare. Suntem bătrâni, copiii au plecat la oraș, iar noi cântăm muzica noastră veche și nu ne mai ascultă nimeni, tradiția se pierde ușor, ușor”, spune cu regret bătrânul.
Dincolo de amintirile și regretele localnicilor sunt oameni care vor ca Delta să rămână frumoasă. Unul dintre ei este Ivan Patzaichin, un om care nu a încetat niciodată să vâslească pentru Deltă și oamenii ei. OMNIASIG s-a alăturat acestui demers și a lansat, în parteneriat cu Asociația lui Ivan Patzaichin, campania ”Asigurare cu Valoare”. Un procent din valoarea tuturor polițelor încheiate până pe 5 august va ajuta la implementarea unor proiecte de ocrotire și promovare a Deltei Dunării. În acest moment, fiecare poliță de asigurare OMNIASIG contează pentru Deltă și pentru oamenii ei. Încheie și tu o asigurare la OMNIASIG și vino în barca lui Ivan Patzaichin!

 
 

Urmărește-ne pe Google News