Ce se întâmplă cu părul nostru, concret?
Dermatologii au stabilit că majoritatea persoanelor au, în medie, 100.000 de fire de păr pe scalp. Însă natural este ca foliculul de păr să treacă prin anumite etape, inclusiv prin cea a căderii sale. Fiecare fir trece prin trei faze, și anume:
1. Faza anagenă, adică faza de creștere
Această etapă prin care un fir de păr trece poate dura de la doi la opt ani, timp în care crește constant în lungime.
2. Faza catagenă, adică faza de degradare
După ce se încheie perioada anagenă, urmează aceasta, care nu durează mai mult de patru săptămâni, în care firul este în etapa de tranziție.
3. Faza telogenă, adică faza de repaus
Această etapă durează între două și patru luni și apare atunci când celulele rădăcinii părului se reproduc și dau naștere unui nou fir.
După încheierea ciclului natural, părul va cădea în mod natural. Numărul firelor de păr care ar fi normal să îți cadă zilnic nu ar trebui să depășească 100. Tot ce trece de această cifră poate fi considerat patologic, moment în care ar trebui să iei legătura cu un medic dermatolog care ar putea să te îndrume către un tratament.
Din ce cauză poate cădea părul
Din nefericire, firele de păr nu cad doar din motive naturale. Medicamentele, expunerea la produși chimici, factorii hormonali, nutriționali sau cei genetici, bolile tiroidiene, stresul sau alimentația precară pot influența o cădere abundentă a părului, care ar trebui să te determine să faci mici schimbări în ceea ce privește stilul de viață pe care l-ai abordat. De asemenea, imediat după sarcină, unele femei au experimentat o cădere temporară a părului, care a dispărut odată cu trecerea timpului. Totodată, și intervențiile chirurgicale sau întreruperea administrării anticoncepționalelor pot determina o rărire a podoabei capilare.
Cum poți preveni căderea părului
Există trei metode prin care poți evalua dacă firele de păr care cad sunt încadrate la un standard normal sau ar fi cazul să te îngrijorezi.
Metode neinvazive
Acestea includ numărarea firelor căzute zilnic, mai ales după ce te-ai spălat pe cap, fotografierea globală a scalpului, dermatoscopia, analiza greutății părului, examinarea morfologică, fototricograma sau testul TrichoScan.
Metode semi-invazive
Acestea presupun tricograma și tricograma de unitate pe arie.
Metoda invazivă
Acest tip de verificare a faptului dacă te încadrezi sau nu în standardele de normalitate a căderii părului este biopsia scalpului.
Așadar, dacă ai până la 100 de fire de păr care îți cad zilnic, nu ar trebui să te îngrijorezi. Dacă, însă, observi o accelerare a căderii părului, inclusiv atunci când îți perii părul sau te speli pe cap, ar trebui să iei legătura cu un medic dermatolog pentru o analiză exactă a etapei prin care treci.