Două dintre drumurile montane fabuloase ale Europei ce par că străbat norii și șerpuiesc pe lângă cascade cristaline și lacuri glaciare, Transalpina și Transfăgărășan pot fi acum descoperite într-o singură destinație de vacanță …

Europa Travel te invită să parcurgi cele mai înalte trasee ale României, într-un circuit cu autocarul de 3 zile în care vei descoperi atracții naturale unice, mănăstiri parte din UNESCO, pajiști cu stâne de oi și orașe medievale, toate încununate cu peisaje pitorești și atmosfera tradițională.

Transalpina – Drumul Regelui

Drum al legendelor, Transalpina era cunoscut pe vremuri de către păstorii ce se deplasau în fiecare sezon cu turmele de oi traversând Munții Parâng spre pajiștile pline de verdeață. Drumul accidentat, hăurile adânci și pereții calcaroși cu forme ireale i-au făcut pe ciobani să numească această zonă – Poteca Dracului.

În urma unei vizite a Regelui Carol al II lea, în anul 1930, drumul este pavat cu piatră pentru ca localnicii să străbată mai ușor traseul de la Săliștea la Novaci. Astfel, noul supranume atribuit Transalpinei devine Drumul Regelui. În vremea celui de-al doilea Război Mondial, nemții au realizat o cale de acces mai sigură pentru a ajunge în Transilvania, iar șoseaua a fost refăcută aproape complet.

Astăzi, din păcate Transalpina nu este finalizată în totalitate, însă este cea mai înaltă șosea rutieră din România și una dintre cele mai fascinante din Europa. Drumul trece prin Munții Cindrel, Şureanu, Lotru, Parâng, Latoriţei și Căpăţânii, cu serpentine ce se îngustează treptat pe lângă pereții masivi, urcând până în Pasul Urdele la o altitudine copleșitoare de până la 2145 metri.

Traseul este fabulos, ce îți taie respirația, fiind presărat cu cascade și lacuri cristaline. Unul dintre acestea este Lacul glaciar Gâlcescu, cel mai mare din masivul Parâng, dar și cel mai întins iezer ocupând o suprafață de până la 3,2 ha, la o altitudine de 1925 m.

Transfăgărășan – pe drumul superlativelor 

Unul dintre cele mai spectaculoase trasee europene, Transfăgărășan este un proiect început de Ceaușescu pentru a asigura transportul lemnului tăiat din pădurile Făgărașului. Mai târziu, planurile au fost schimbate, iar drumul inițial pe o singură bandă, a fost extins până în zona Munților Făgăraș având ca scop dezvoltarea unei stațiuni de schi ce însuma circa 100 km de pârtii.

Șerpuitorul traseu Transfăgărășan, ce pornești din Bascov și se termină în Cârțișoara are o lungime de 152 km făcând legătura între Muntenia și Transilvania. În zona tunelului de la Bâlea, Transfăgărășan atinge altitudinea de 2042 m.

Traseul montan este fabulos presărat cu 28 de viaducte, 4 tuneluri dintre care cel mai lung măsoară 884 m, lacuri cristaline, ochiuri de apă ca smaraldul și cascade zgomotoase. Punctul forte al Transfăgărășanului este chiar Lacul Bâlea aflat în Munții Făgăraș la o altitudine de 2034 m, recunoscut pentru apa ce își schimbă nuanțele de la albastru safir, la verde mentă, smarald și până la bleu cristal.

Circuitul de la Europa Travel include și alte opriri pe traseu, dintre care vei face o vizită la Mănăstirea Hurezi, monument UNESCO – un colț de rai pitoresc cocoțat pe o colină semeță și verde de unde natura ți se dezvăluie în toată splendoarea ei. Pornește într-o drumeție pe Cheile Oltețului până la Pestera Polovragi – casa legendară a lui Zamolxis, regele dacilor. Dacă ești pasionat de istorie, un tur pietonal în Sibiu, unul dintre cele mai frumoase orașe medievale din Europa, îți scoate în cale Turnul Sfatului, Piața Mare înconjurată de clădiri pastelate de patrimoniu, Podul Minciunilor, Palatul muzeal Brukenthal și impresionanta biserică barocă Sfânta Treime.

De Mădălina Isar

Sursa foto: pixabay.com

Oferte Speciale Circuite 2018

Circuit Transalpina – Transfagarasan – Tarif: 650 Lei/persoana, 2 nopti cazare cu mic dejun in hoteluri/vile de 2-3* conform programului, insotitor de grup. *Oferta Last Minute pentru plecarea din 22 Iunie 2018: Reducere 10% din tariful de baza! Detalii pe www.europatravel.ro, call center 021-9407.

 
 

Urmărește-ne pe Google News