- Setarea temperaturii de la centrala termică
- Centrala termică – perioada de vacanță
- Instalarea accesoriilor de termoreglare
- Verificarea izolațiilor – geamuri, uși
- Becuri economice în locul celor clasice
- Electrocasnice cu eficiență energetică mare
- Mașina de spălat plină de fiecare dată
Setarea temperaturii de la centrala termică
Dacă ai o centrală termică de apartament, știi foarte bine că ai cumpărat această instalație pentru a beneficia atât de apă caldă și căldură exact atunci când vrei, dar și pentru a te bucura de costuri mai mici la facturile lunare.
Ei bine, modul în care faci setările pentru centrala termică de apartament, atunci când te afli acasă, contează foarte mult pentru bugetul tău. Așadar, specialiștii recomandă ca pe timpul nopții, temperatura pe care o setezi de la termostat să fie la 20°C, iar pe timp de zi, 23°C.
Centrala termică – perioada de vacanță
Atunci când pleci în vacanța de iarnă, este bine să setezi temperatura din casă la un prag termic de 18-19°C, având în același timp grijă ca funcțiile anti-îngheț și anti-blocare să fie ON, pentru a fi sigur că niciun eveniment nedorit nu se întâmplă în toată această perioadă. În acest sens, la întoarcere, centrala termică va consuma mult mai puțin pentru a ajunge la un prag termic optim, asemănător celui despre care discutam mai sus.
Instalarea accesoriilor de termoreglare
Accesoriile de termoreglare sunt extrem de eficiente, pentru un consum redus al centralei termice de apartament și pot fi achiziționate rapid, de pe un magazin online de instalații. Un termostat se montează extrem de simplu, iar beneficiile achiziționării unui astfel de dispozitiv se pot sesiza chiar din prima lună, pentru că poți seta atât temperatura din casă, cât și cea a apei calde, doar cu o simplă rotire.
Verificarea izolațiilor – geamuri, uși
Încă un sfat practic de care să ții cont, atunci când utilizezi centrala termica de apartament, este următorul: verifică foarte bine izolațiile de la geamuri și uși, pentru a fi sigur că agentul termic nu se risipește.
Dacă se întâmplă acest lucru, centrala ta va fi solicitată peste măsură, pentru a se menține în casă o temperatura optimă, iar consumul cu energia electrică sau cel de gaz vor fi mult mai mari. De asemenea, ai grijă ca principalele surse de căldură din casă – caloriferele – să nu fie acoperite, blocându-se astfel distribuția agentului termic într-un anumit perimetru.
Becuri economice în locul celor clasice
Dacă înlocuiești becurile cu incandescență cu becuri ecologice tip LED, consumul la curentul electric poate fi redus cu până la 75%. Cu toate că aceste becuri sunt într-adevăr mai scumpe decât cele clasice, durata lor de viață este de 10 ori mai mare. Un bec ecologic are un consum anual de aproximativ 50 kWz, în timp ce un bec normal consumă pe an aproximativ 220 kWz.
Electrocasnice cu eficiență energetică mare
Dacă tot te afli pe pagina de net a unui magazin online de instalatii, pentru a cumpăra accesorii de termoreglare pentru centrala termică, aruncă o privire și la celelalte electrocasnice, în special la cele cu eficiență energetică mare – A+++. Asta înseamnă consum mic, atât în lunile de vară (aparate de aer condiționat), cât și în restul lunilor din an.
Mașina de spălat plină de fiecare dată
Dacă vrei să îți speli hainele, fă-o doar atunci când mașina de spălat este plină, pentru că eviți astfel consumul inutil de apă menajera și curent electric. Dacă faci această alegere inspirată, la finalul anului, tu economisești între 8000 și 11.000 de litri de apă, fapt ce îți păstrează în portofel o sumă însemnată de bani, proveniți în urma unei utilizări eficiente a resurselor din casă.
Iată cum poți avea facturi mai mici, lună de lună, prin idei practice și uor de implementat. Centrala termică, becurile din casă, mașina de spălat, precum și celelalte electrocasnice, toate acestea pot fi utilizate într-un mod inteligent, generându-se astfel facturi mult mai mici pentru furnizorii de apă și curent electric.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!