Doar că astfel de cumpărături din impuls aduc cu ele, pe lângă remușcări, și niște găuri măricele în buget. Achizițiile vestimentare sunt cele mai ispititoare, pentru că promit o satisfacție imediată, însă asta înseamnă că de multe ori plătim prețul întreg sau chiar puțin umflat, când am putea să facem niște economii serioase. Cum?
Iată cinci sfaturi utile pentru a cheltui mai puțin pe articolele vestimentare și încălțăminte.
Alege produse de calitate
Cu siguranță ai remarcat că o parte din garderoba ta este formată din haine de unică folosință sau, bine, poate de trei-patru folosiri. Materialele de proastă calitate rezistă puțin și nici nu aduc vreun folos imaginii tale. E bine să investești o sumă mai mare pe o haină care ți se potrivește perfect, ale cărei cusături nu se vor rupe la prima purtare și al cărei material nu o să se decoloreze imediat. În amortizarea investiției poți calcula și supărarea provocată de faptul că „abia ai luat bluza asta și deja s-a lărgit la poale”.
Cumpără la momentul potrivit
Să-ți cumperi haine la momentul potrivit nu înseamnă să dai iama în magazine în prima zi de vară ca să-ți iei pantaloni scurți, rochițe sau sandale. Dacă faci acest lucru înseamnă că vei plăti un preț mai mare, care include și taxa de „nou și trendy”. Când vine vorba de produse sezoniere, e mai bine să fii prevăzător. De exemplu, în lunile de toamnă poți găsi la reducere o mulțime de produse specifice anotimpului cald. Comercianții vor să scape de stocuri, așa că scad prețurile, iar tu poți profita. Acum e momentul să cauți prin magazine rochii elegante din materiale vaporoase, pentru petrecerile în aer liber, sau să-ți achiziționezi încălțăminte specifică verii, cum ar fi sandale și saboți de la amely.ro, la un preț mai mic.
Ai mai multă grijă de hainele tale
Sigur, le speli și le păstrezi, mai mult sau mai puțin aranjate, pe rafturi, dar de spălat le speli cum trebuie? Ai grijă la specificațiile de pe etichetă, pentru că un program nepotrivit al mașinii de spălat îți poate strica o piesă vestimentară după o singură purtare. Același lucru este valabil și pentru călcatul hainelor, mai ales al celor din materiale sintetice. Blugii pot fi spălați mai rar, iar puloverele din lână naturală pot fi purtate de câteva ori la rând dacă le aerisești.
Alege doar haine care ți se potrivesc foarte bine
E adevărat că în copilărie cu toții am purtat haine cu unul sau două numere mai mari, pentru că urma să „creștem în ele”, dar acum, ca adulți, e foarte important ca tot ceea ce purtăm să corespundă măsurilor noastre și să ne avantajeze. Dacă se întâmplă să cumperi o pereche de pantaloni sau o rochie care are nevoie de retușuri, nu ezita să mergi la croitor. De asemenea, un croitor bun te poate ajuta și în cazul hainelor rupte, arse cu țigara sau cu fire agățate. Costul unui retuș este mai mic decât cel al unor piese vestimentare noi, și poți pune la socoteală și timpul pe care îl economisești renunțând la umblatul prin magazine.
Fă-ți regulat ordine în garderobă
Nu-i așa că îți place la nebunie momentul acela în care descoperi într-un colț al șifonierului o bluză de care ai uitat complet? Când o introduci iar în circuit te simți ca și cum ai purta o bluză nou, doar că nu e chiar atât de nouă. E doar redescoperită. Fă regulat astfel de razii prin șifonier și cu siguranță vei găsi câteva piese vestimentare pe care nu le-ai mai purtat de mult, dar care acum parcă ori ți se potrivesc mai bine, ori ai mai făcut niște modificări de stil și se integrează mai bine în ținutele tale.
Vezi, așadar, câte opțiuni prietenoase cu portofelul tău ai la dispoziție când vine vorba de garderoba ta. Urmează-le și vei avea numai de câștigat!