Dacă te gândești că cei cu care împărțim continentul au o educație financiară mai bună decât a noastră, ai dreptate. Locuitorii altor țări aplică niște trucuri simple care îi ajută să pună deoparte banii pe care altfel i-ar cheltui inutil. Dacă ești curios să afli ce poți face pentru a reduce considerabil sumele trecute pe bonurile de cumpărături pentru casă, ai ajuns unde trebuie. Ești pe cale să afli cum poți economisi bani, pe care îi poți salva foarte ușor aplicând sfaturile de mai jos. Iată ce poți face pentru ca, la sfârșitul lunii, să îți rămână suficienți bani pentru alte cheltuieli de care ai nevoie, în afară de mâncare.
Dă o raită prin frigider
Înainte de a pleca la cumpărături, asigură-te că știi exact ce produse alimentare ai uitat în frigider. De cele mai multe ori, suntem tentați să achiziționăm fructe sau legume cu kilogramul ori să cumpărăm întreg calupul de mezeluri sau brânzeturi, de care uităm imediat ce ne-am satisfăcut poftele. S-ar putea să te surprindă câtă mâncare mai stă ascunsă în frigider, pe care o poți prepara după bunul plac, înainte să te grăbești să faci lista de cumpărături.
Reciclează și în bucătărie
Și nu ne referim la ambalajele alimentelor pe care ar fi foarte bine să le pui în saci separați de gunoi, în funcție de materialul din care au fost create. Produsele alimentare pot avea o dată de expirare, atribuită în general ouălor, produselor lactate sau produselor din carne, sau un termen de valabilitate. Diferența dintre cele două termene este că un produs care a expirat nu mai este sănătos pentru organism, de aceea ar trebui să îl arunci. Însă dacă ai în dulap un aliment care a ieșit din termenul de garanție sau valabilitate, nu înseamnă că acesta este stricat. Producătorii garantează un anumit gust și o textură pentru acest tip de alimente care, la finalul datei indicate pe ambalaj, este posibil să nu mai fie aceleași. Însă le poți consuma fără grija că te-ai putea îmbolnăvi.
De pildă, pâinea care s-a uscat nu înseamnă că este toxică pentru organism. Dacă ai uitat o bucată de pâine într-un dulap din bucătărie și s-a întărit, însă nu prezintă urme de mucegai, poți face din ea pesmet sau crutoane, pe care mai apoi să le atribui altor feluri de mâncare delicioase pe care îți place să le pregătești. Același lucru îl poți face și cu fructele care nu mai arată întocmai apetisante, dar sunt încă bune la gust. Poți pregăti un smoothie, un compot sau o prăjitură din kilogramul de mere de care uitasei.
Plătește mai puțin pentru apă
Desigur, apa este cea mai importantă pentru organism, iar nevoia de a o consuma stă înaintea celei de a ne alimenta cu hrană. Dacă preferi apa plată, însă te-ai săturat să tot cari baxuri grele și care, odată golite, ajung să polueze mediul, avem o soluție perfectă pentru tine. Cum ar fi dacă apa pură, fără miros, bacterii sau alte corpuri străine ar curge la chiuveta din bucătăria ta? Un serviciu de livrare de apă la domiciliu, pentru care vei plăti mult mai puțin decât în cazul în care ți-ai achiziționa apa din supermarket, ar rezolva situația. Poți opta pentru un purificator de apă care să filtreze perfect apa pe care o folosești la gătit sau pentru a o bea și astfel vei trăi mai sănătos și mai ieftin, respectând, în același timp, și natura.
Controlează porțiile
Dacă vei ajunge să îți faci cumpărăturile în străinătate, vei observa că străinii nu ajung la casă cu coșul plin. Așa cum îți explicam și mai sus, europenii preferă să cumpere cantități mult mai mici decât noi. Motivul nu este acela că nu ar avea bani, ba din contra. Însă ei aleg să meargă mai des în supermarket pentru cumpărăturile de mâncare și să cumpere hrană în proporții suficiente cât să se sature, dar să arunce cât mai puțin sau deloc. Fă un calcul precis, în funcție de numărul de persoane pentru care pregătești mâncarea și de numărul de porții pe care îți propui să îl reiei, cum ar fi cazul preparării unei ciorbe, și vezi, concret, dacă ai nevoie de chiar atât de multe ingrediente, într-o cantitate atât de mare.
Vei fi surprins de economiile pe care vei reuși să le faci, trăgând linie la finalul lunii. În loc să arunci banii inutil pe mâncare, mai bine redirecționezi sumele „salvate” pentru excursii, haine noi, rechizite sau un nou hobby pe care ți l-ai făcut de curând. Nu-i așa că sună mult mai bine?