Malta are cer albastru, stânci spectaculoase, mare interioară, ape ca cerneala albastră și insule mici, locuite sau devenite legendare.
Și mai are ceva: o vară care ține 6 luni și e plină de sărbători și de focuri de artificii.
E suficient să privești Grand Harbour, din capitala Valletta, ca să te întrebi cum de au reușit maltezii să-și păstreze atât de bine comorile arhitecturale și naturale. Iar acesta va fi doar începutul unei călătorii pline de surprize, de istorie, de tradiții colorate și de lux.
O fostă colonie britanică, Malta are două limbi oficiale: malteză și engleză, dar a înlăturat de-a lungul timpului toate barierele lingvistice, așa că vei auzi pe străzile ei și italiană, germană, franceză, sau chiar română, uneori. ”O vacanță de șapte zile, cu mic dejun, transport cu avionul, cu bagaj de cală și cazare la Hotel Santana 4*, spre exemplu, costă doar 399 de euro/ persoană, Hotel Dolmen 4* costă 505 euro/ persoană cu mic dejun pentru plecările din lunile iunie și iulie”, a declarat Mark Neville Farrugia, managerul agenției Malta Travel , adăugând că agenția pregătește permanent și oferte speciale pentru pensionari, sau pentru familiile cu copii. Cât despre ce poți face în acestă insulă, nu ai de ce să-ți faci probleme!
Iată doar o parte din destinațiile de bifat în locul supranumit ”Insula de miere”:
– Valetta e, bijuteria coroanei. În inima orașului cu cea mai mare concentrare de monumente din lume tronează Palatul Marilor Maeștri, dovadă celor 270 de ani de influență politică și economică a cavalerilor maltezi. Iar acesta este doar unul din cele 320 de monumente pe care le poți vizita luând-o la pas.
– În Stațiunea St. Julian pulsează viața nebună a Maltei. Nimic din ce oferă acum acest loc al distracției nu nu mai seamănă cu fostul sat pescăresc care a înflorit în timpul ocupației britanice. Hoteluri de lux, cluburi strălucitoare ori iahturi care-ți taie răsuflarea sunt pline de turiști veniți din toată lumea pentru câteva zile de mare, soare și distracții până-n zori.
– Fortul Saint Elmo străjuiește coasta malteză și, dincolo de construcția în sine și de frumusețea strădutelor care-l înconjoară, este special în perioada „Paradei Gărzilor”, un adevărat spectacol în care maltezi tineri sau cu tâmple albe reconstituie evenimente istorice autentice, cu tot cu salve de tun și parade fastuoase.
– Mdina, cetatea care a fost locuită de fenicieni în urmă cu peste 2.700 de ani se află în cel mai înalt punct al insulei Malta și e deschisă doar turiștilor care nu se tem să ia la pas străduțele înguste, pietruite, ”pătate” din loc în loc de balcoane colorate și de flori cățărătoare.
– Marsaxlokk e raiul amatorilor de pește sau de fructe de mare. Satul pescăresc e locul perfect pentru servit masa, pentru admirat bărcile colorate devenite embleme malteze și de cumpărat suveniruri.
– Insula Gozo, a două că mărime din arhipelag, e cea care a păstrat mai mult din tradiția rurală a vechilor locuitori ai Maltei. Aici trebuie să vezi biserica Ta Pinu, Marea Interioară, cetatea și micile ferme de familie care te îmbie cu roșii, brânzeturi în fel și chip și măsline, toate preparate în stil tradițional maltez.
Str. Pitar Mos nr. 29, sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax: 021/318.59.93, 021/318.59.92
Mobil: 0722.626.903
E-mail: maltaltd@malta.ro