E important să o spunem clar de la început: grija pentru sănătate este o responsabilitate ce revine fiecăruia dintre noi, nu doar sistemului de sănătate sau medicilor și farmaciștilor. E o formă de respect pe care ne-o acordăm nouă înșine. Înainte de a ne supune unui tratament, trebuie să căutăm cât mai multe informații corecte și complete și să folosim surse de informare sigure și verificate.

Apoi, e foarte important să citim cu atenție recomandările din prospectul sau eticheta fiecărui medicament fără rețetă, supliment alimentar sau dispozitiv medical și să le respectăm cu strictețe. În plus, dacă avem nelămuriri sau nu suntem siguri că respectivul produs ni se potrivește stărilor sau afecțiunilor, putem oricând să apelăm la ajutorul medicilor și farmaciștilor.

Medicamentele care se eliberează fără rețetă, suplimentele alimentare și dispozitivele medicale, pe care le putem cumpăra singuri din farmacii, au rolul de a ne ajuta să gestionăm anumite simptome sau afecțiuni, fără a mai aglomera sistemul sanitar și lăsând medicilor timp să se concentreze mai degrabă pe acei bolnavi cronici sau în stadii grave.

Înainte de a le folosi, uite câteva informații importante despre ele:

  • Medicamentele fără rețetă medicală au rolul de a preveni sau de a trata o boală sau simptomele acesteia, fără să fie necesară consultația medicului. Recomandările din prospect sau de pe etichetă trebuie respectate întocmai, pentru a garanta eficacitatea și siguranța medicamentului, cu excepția cazului în care un medic ne recomandă altceva. E important, de asemenea, să nu luăm o doză mai mare decât cea din prospect sau să folosim produsul pentru o perioadă mai lungă de timp decât cea înscrisă în prospect sau pe etichetă.
  • Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, săruri minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale), indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică. Ele au rolul de a menține vitalitatea organismului și de a-l proteja de acțiunea factorilor externi. E important să reținem că, sub nicio formă, consumul de suplimente alimentare nu trebuie să înlocuiască o alimentație echilibrată, ci doar să vină ca o completare a unui stil de viață sănătos. Mai mult, ele nu sunt destinate tratării, diagnosticării, atenuării, prevenirii sau vindecării bolilor.
  • Dispozitivele medicale se bazează pe ingineria biomedicală și, ca regulă generală, înlocuiesc permanent sau temporar o funcție a corpului. Pot fi utilizate și pentru îngrijire personală, fără să necesite consultul unui medic, această categorie incluzând, printre multe altele, spray-uri nazale, picături de ochi, paste de dinți pentru dinți sensibili și multe altele.

Pentru că efectele automedicației iresponsabile, adică obiceiul nostru a de a ne trata „după ureche”, pot fi grave, Asociația Producătorilor de Medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) a început o campanie de informare, prin care ne ajută să înțelegem mai bine rolul și responsabilitatea noastră în relația cu medicamentele fără rețetă, suplimentele alimentare și dispozitivele medicale. Campania se numește „Despre sănătate, cu responsabilitate” și poți afla mai multe despre ea și despre recomandările RASCI urmărind site-ul oficial, www.aleginformat.ro, și pagina de Facebook oficială, https://www.facebook.com/aleginformat.

Mai informați, vom fi și mai sănătoși!

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News