Plăcintă de porc cu merişoare

Ingrediente: pentru umplutură: 300 g merişoare proaspete sau congelate, 3 linguri zahăr fin, sucul de la o jumătate de portocală, o lingură ulei de măsline, o ceapă, 4 felii de kaizer afumat, 2 căţei de usturoi, cimbru, 500 g carne de porc de lucru
150 ml apă, sare, piper, puţină nucşoară rasă; pentru aluat: 450 g făină, 100 g untură, 4 linguri lapte.
Preparare: Se pun merişoarele cu zahărul şi sucul de portocale şi se fierb la foc mic până când încep să se spargă şi sosul se îngroaşă. Se lasă deoparte să se răcească. Se încălzeşte uleiul într-o cratiţă şi se prăjeşte ceapa tocată până se înmoaie. Se adaugă kaizerul şi usturoiul şi se prăjeşte până se rumeneşte, apoi cimbrul şi salvia. Se lasă să se răcească puţin şi se adaugă carnea de porc tocată. Se asezonează cu sare, piper şi nucşoară, se amestecă şi se lasă deoparte. Se încălzeşte cuptorul la 180 de grade. Aluatul: se cerne făina într-un vas cu două linguriţe de sare. Separat, se topeşte untura în lapte într-o cratiţă cu 150 ml de apă. Se toarnă apoi peste făină şi amestecă cu o lingură de lemn până când se întăreşte aluatul. Se frământă puţin pe o suprafaţă tapetată cu făină, până când se omogenizează. Se pune aluatul într-o formă detaşabilă rotundă, şi se ridică pe pereţii vasului. Se pune umplutura de carne şi peste ea sosul de merişoare şi se nivelează suprafaţa. Se coace timp de 30 de minute, apoi se reduce temperatura cuptorului. Se lasă la copt încă 40 de minute până când aluatul se rumeneşte.

Fleică cu portocale şi prune uscate

Ingrediente: o bucată de fleică de porc (în jur de 1kg) , ulei, 2 portocale, 200 ml suc de portocale, 50 ml apă, o linguriţă de zahăr, 100 g prune uscate fără sâmburi;  pentru marinată: 2-3 căţei de usturoi, 3 frunze de dafin, 2 crenguţe de cimbru, o linguriţă de oregano, o linguriţă de rozmarin, o linguriţă de boia dulce, sare marină, piper măcinat, coaja rasă de la o portocală.
Preparare: Se rulează bucata de fleică şi se leagă cu o sfoară, ca să capete o formă rotundă. Apoi se marinează. Se pune într-un vas cu capac şi se lasă câteva ore la frigider. Se scoate apoi şi se căleşte friptura pe toate părţile într-o tigaie cu o lingură de ulei până capătă o culoare frumoasă. Se încinge cuptorul la 180 de grade, se pune pulpa într-un vas, se aşază feliile de portocale şi prunele pe marginea vasului de jur împrejur, se stropeşte cu sucul de portocale amestecat cu apa şi cu linguriţa de zahăr, după care se acoperă vasul şi se lasă la cuptor circa 35-40 minute. Se descoperă vasul, se măreşte temperatura la 220 de grade şi se mai lasă 15 minute să se rumenească.

Urmărește-ne pe Google News