Este vorba despre legea „privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc” și pentru modificarea OUG 20/2013 privind funcționarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, a transmis Administrația Prezidențială.

Concret, potrivit legii, „spaţiul comercial în care operatorul exploatează jocuri de noroc trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori”. Dovada numărului de locuitori se face prin adeverinţă eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spaţiul propus.

Pe 9 aprilie, când Parlamentul a votat legea, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis, a susținut că „în peste 90% din localităţile din România nu se va mai putea desfăşura acest tip de activitate, vor dispărea păcănelele, jocurile de noroc”. El a adăugat că acesta este doar primul proiect care va fi adoptat şi vor urma şi altele: „Vom vota şi celelalte legi care sunt depuse în Parlament, indiferent că vorbim de reglementarea şi eliminarea din marile oraşe, dar vrem să vedem şi cum reacţionează industria cu prima lege”.

Opoziția a acuzat însă modalitatea de propunere și votare și faptul că păcănelele nu au fost scoase din toate orașele. „Nici măcar n-a fost o dezbatere în comisie să vedem câte localităţi sunt cu mai puţin de 15.000, hai să vedem de ce 15, de ce nu 16, de ce nu două milioane şi le scoteam de tot. Am vrut să facem aceste amendamente”, a spus atunci liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu.

Premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus în septembrie 2023 că va scoate păcănelele în afara orașelor, „așa cum este peste tot în Europa”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News