Problema este că pachețelul, oricât de mic ar fi, costă în medie, pe lună undeva la 2-3 alocații de elev, adică până în 250 de lei. Poate că dacă împărțim pe 22 de zile școlare nu pare mult, mai ales că aici vorbim de suma maximă pe care ar trebui să o cheltuie o familie cu venituri medii din România.
Suma minimă, după calculele Libertatea, ar fi undeva la 140 de lei, iar cea maximă undeva între 210 – 250 de lei. Bineînțeles totul ține de prețurile produselor, care variază în funcție de marcă, ține și de capacitatea „ghiozdănelului” elevului și pofta lui de mâncare.
Modul de calcul al pachetului de mâncare
Am luat cele mai comune alimente din care se poate constitui un pachet decent pentru un elev de la clasele primare și am calculat pentru diferite tipuri de mâncare cam la cât ar ajunge zilnic costurile. Așa se face că media este undeva la 5-6 lei, dacă mergem pe un pachețel simplu, unde costurile sunt minime, iar produsele ieftine. Dar dacă ne uităm la ceva mai complex vom vedea că se poate merge și până la un cost de 10-12 lei pentru pachetul de mâncare al unui elev.
Totul ține de bugetul alocat de fiecare familie pentru copilul lor. Partea și mai grea financiar este atunci când în familie sunt 2 sau 3 copii de vârste apropiate. Pentru că aceste costuri se dublează sau triplează. De asemenea, trebuie menționat că Libertatea a ales niște pachete de mâncare cât mai sănătoase.
Fructele din primul tabel sunt cele pe care am considerat că le-ar putea mânca în diferite cantități pe durata unei luni, un copil cu vârsta cuprinsă între 7 și 13 ani. În felul acesta am ajuns la costurile lunare de care scriam mai sus.
Exemple de pachete de mâncare pentru elevi
Cel mai la îndemână pentru un părinte este să facă unui copil un sandwich. Iar cel mai ieftin și simplu de făcut este unul din două felii de pâine, suncă presată sau salam, roșii, castravete și o felie de cașcaval. Un astfel de sandwich ajunge să aibă un cost de 3 lei sau 6 lei dacă mergem pe un pachet de două sandwich-uri. Este mult mai ieftin decât alternativa lui comercială, care în cele mai multe cazuri este cu doi lei mai scump.
De asemenea, dacă alegem „pachetul guvernamental”, Cornul și Laptele, un astfel de prânz pentru copil costă părintele 3 sau 4 lei. Dar aici vorbim de o sticlă de lapte de 250 ml sau 330 ml, cu un preț de 2 lei și un corn simplu de 1,2 lei cel mult.
Combinația de fructe este și ea una câștigătoare din punct de vedere financiar, pentru că nu te duce la mai mult de câțiva lei, după cum puteți vedea și în tabelul de mai sus.
140 de lei poate nu pare mult, dar privind din perspectiva unul salariu minim de 1450 de lei, brut, asta înseamnă 10% din câștigul brut al unui părinte sau chiar 15% când îl raportăm la câștigul net.
Citește și: