Un bolnav de coronavirus din Constanța, unul din cele șapte centre din țară, primește hrană de 16 lei/zi.
Din suma de 16 lei/zi, 10 lei sunt suportați de Guvern, iar 6 lei vor fi adăugați din bugetul Consiliului Local Constanța pentru a crește aportul caloric în meniul zilnic al pacienților infectați cu COVID-19.
Vid legislativ privind norma de hrană
Conform specialiștilor consultați de Libertatea, pentru o însănătoșire rapidă un bolnav de coronavirus are nevoie și de o dietă hipercalorică, adică trebuie să primească hrană consistentă, cât mai sănătoasă, bogată în nutrienți.
În hotărârea de guvern în care este prevăzută valoarea normelor de hrană pentru diferite categorii de pacienți, evident că nu sunt menționați și bolnavii de coronavirus pentru că ne aflăm într-o situație excepțională, fără precedent.
Așa că acest vid legislativ a prins autoritățile nepregătite și cu dificultăți în stabilirea normelor de hrană pentru această categorie de pacienți care crește semnificativ de la o zi la alta.
În lipsa unor măsuri uniforme, la nivel național, fiecare spital, împreună cu fiecare autoritate locală de care aparține (fie că este primărie sau consiliu județean), trebuie să stabilească de câți bani va mânca fiecare pacient infectat cu COVID-19.
”Strategia este proastă”, spune Petre Preda, administratorul SC Arimex Comexim 2000 SRL, societatea care pregătește și livrează meniurile pentru toți bolnavii internați în spitalele din județul Constanța.
”Ar trebui ca norma de hrană să fie stabilită la nivel național, autoritățile centrale să stabilească o valoare unitară pentru norma de hrană, aceeași pentru toți pacienții bolnavi de coronavirus, nu la Constanța să fie un preț, la București altul și tot așa”, adaugă acesta.
Firma de catering: trebuie să asigurăm trei mese pe zi cu 10 lei, în condițiile în care toate alimentele s-au scumpit
Managerul societății de catering a tras și un semnal de alarmă, printr-o scrisoare deschisă trimisă joi premierului Orban, asupra valorii foarte mici alocate pentru pacienții internați în spitale comparativ cu nivelul inflației și cu prețurile care au crescut fulminant în ultimii ani.
Petre Preda a trimit scrisori tuturor celor 11 miniștri care s-au perindat pe la conducerea Sănătății din 2008 în 2016, atunci când au fost actualizate ultima dată valorile normelor de hrană.
”Am scris, fără nicio excepție, tuturor celor 11 miniștri care au fost la Sănătate din 2008 până în 2016. Abia în 2016 au actualizat prețurile. Atunci a fost ultima dată. În ultimii patru ani nu a mai fost făcută nicio indexare cu inflația, cu prețurile crescute, cu nimic”, a declarat pentru Libertatea Petre Preda, directorul firmei de catering care livrează meniurile pacienților din spitalele constănțene.
Societatea de catering nu ține pasul cu specula și inflația. Cu 10 lei trebuie să asigure între 2500 și 3000 de calorii zilnic pentru fiecare pacient
Administratorul societății a explicat faptul că, în lipsa indexării, va fi tot mai greu să reușească să respecte livrarea hranei în condițiile impuse de lege și la valoarea stabilită prin HG:
”Conform tratatelor de dietetică, pacienții internați trebuie să primească, zilnic, între trei și cinci mese (mic dejun, supliment, prânz, supliment și cină) și, în funcție de afecțiune, trebuie să se li se asigure între 2000 – 3.500 de calorii. Într-un spital obișnuit, majoritatea pacienților beneficiază de regimul comun, regim care are o alocație de 10,00 lei/zi cu TVA. Pacientul trebuie să primească cel puțin trei mese pe zi (mic dejun, supliment, prânz și cină) și să-i fie asigurate între 2000-3500 de calorii. Numai o pâine (cât primește un pacient zilnic), costă mai bine de un leu; dacă are nevoie de o pâine fără gluten aceea costă 7,00 lei”, arată Preda în scrisoarea trimisă lui Ludovic Orban.
Însă cea mai mare problemă cu care se confruntă societatea care pregătește mâncarea pentru pacienții spitalelor din județul Constanța este specula rostogolită de anumiți comercianți care profită de panica populației în contextul prelungirii crizei coronavirusului:
”De departe însă, cea mai gravă problema cu care ne confruntăm în prezent este scumpirea preţurilor unor alimente de bază, precum legumele (cartofi, ceapă, morcovi, fasole, etc.), prețuri care în ultimele zile s-au triplat!!! Acest fapt ne pune în mare dificultate, practic vom fi puși în situația de a ne înceta activitatea. De aceea credem că trebuie intervenit rapid pentru stoparea creșterii prețurilor, pentru revenirea la normalitate, pentru descurajarea speculei, eventual stabilirea unui mercurial”, mai transmite Petre Preda în scrisoarea deschisă adresată Guvernului Orban.
Primăria Constanța a alocat aproape 200.000 de lei pentru a crește aportul caloric al bolnavilor de COVID-19
În Constanța, soluția găsită de autorități pentru creșterea aportului caloric din meniul pacienților bolnavi de coronavirus, care vor fi internați la Spitalul de Boli Infecțioase, a fost ca primăria să adauge 6 lei peste norma de 10 lei alocată de Stat pentru un pacient obișnuit:
”Pentru pacienții infectați cu COVID-19 este nevoie de un aport suplimentar de hrană, întrucât au nevoie de o alimentație cu totul specială. Am alocat 182.000 lei pentru Spitalul de Boli Infecțioase (care se află în subordinea Primăriei Constanța, n.red.) în vederea asigurării hranei celor care sunt astăzi la noi în spital și celor care probabil vor mai veni”, a declarat, vineri, primarul Decebal Făgădău.
PRECIZARE: Acest articol a fost editat. Într-o variantă inițială era făcută o comparație eronată dintre suma alocată mesei unui deținut și cea a unui pacient.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro