Un bolnav de coronavirus din Constanța, unul din cele șapte centre din țară, primește hrană de 16 lei/zi.
Din suma de 16 lei/zi, 10 lei sunt suportați de Guvern, iar 6 lei vor fi adăugați din bugetul Consiliului Local Constanța pentru a crește aportul caloric în meniul zilnic al pacienților infectați cu COVID-19.
Vid legislativ privind norma de hrană
Conform
specialiștilor consultați de Libertatea, pentru o însănătoșire rapidă un bolnav
de coronavirus are nevoie și de o dietă hipercalorică, adică trebuie să
primească hrană consistentă, cât mai sănătoasă, bogată în nutrienți.
În hotărârea de
guvern în care este prevăzută valoarea normelor de hrană pentru diferite
categorii de pacienți, evident că nu sunt menționați și bolnavii de coronavirus
pentru că ne aflăm într-o situație excepțională, fără precedent.
Așa că acest vid
legislativ a prins autoritățile nepregătite și cu dificultăți în stabilirea
normelor de hrană pentru această categorie de pacienți care crește semnificativ
de la o zi la alta.
În lipsa unor
măsuri uniforme, la nivel național, fiecare spital, împreună cu fiecare
autoritate locală de care aparține (fie că este primărie sau consiliu județean),
trebuie să stabilească de câți bani va mânca fiecare pacient infectat cu
COVID-19.
”Strategia este
proastă”, spune Petre Preda, administratorul SC Arimex Comexim 2000 SRL,
societatea care pregătește și livrează meniurile pentru toți bolnavii internați
în spitalele din județul Constanța.
”Ar trebui ca norma de hrană să fie stabilită la nivel național, autoritățile centrale să stabilească o valoare unitară pentru norma de hrană, aceeași pentru toți pacienții bolnavi de coronavirus, nu la Constanța să fie un preț, la București altul și tot așa”, adaugă acesta.
Firma de catering: trebuie să asigurăm trei mese pe zi cu 10 lei, în condițiile în care toate alimentele s-au scumpit
Managerul societății
de catering a tras și un semnal de alarmă, printr-o scrisoare deschisă trimisă
joi premierului Orban, asupra valorii foarte mici alocate pentru pacienții
internați în spitale comparativ cu nivelul inflației și cu prețurile care au
crescut fulminant în ultimii ani.
Petre Preda a
trimit scrisori tuturor celor 11 miniștri care s-au perindat pe la conducerea
Sănătății din 2008 în 2016, atunci când au fost actualizate ultima dată
valorile normelor de hrană.
”Am scris, fără
nicio excepție, tuturor celor 11 miniștri care au fost la Sănătate din 2008
până în 2016. Abia în 2016 au actualizat prețurile. Atunci a fost ultima dată.
În ultimii patru ani nu a mai fost făcută nicio indexare cu inflația, cu
prețurile crescute, cu nimic”, a declarat pentru Libertatea Petre Preda,
directorul firmei de catering care livrează meniurile pacienților din spitalele
constănțene.
Societatea de catering nu ține pasul cu specula și inflația. Cu 10 lei trebuie să asigure între 2500 și 3000 de calorii zilnic pentru fiecare pacient
Administratorul
societății a explicat faptul că, în lipsa indexării, va fi tot mai greu să reușească
să respecte livrarea hranei în condițiile impuse de lege și la valoarea
stabilită prin HG:
”Conform
tratatelor de dietetică, pacienții internați trebuie să primească, zilnic,
între trei și cinci mese (mic dejun, supliment, prânz, supliment și cină) și,
în funcție de afecțiune, trebuie să se li se asigure între 2000 – 3.500 de
calorii. Într-un spital obișnuit, majoritatea pacienților beneficiază de
regimul comun, regim care are o alocație de 10,00 lei/zi cu TVA. Pacientul
trebuie să primească cel puțin trei mese pe zi (mic dejun, supliment, prânz și
cină) și să-i fie asigurate între 2000-3500 de calorii. Numai o pâine (cât
primește un pacient zilnic), costă mai bine de un leu; dacă are nevoie de o
pâine fără gluten aceea costă 7,00 lei”, arată Preda în scrisoarea trimisă lui
Ludovic Orban.
Însă cea mai mare
problemă cu care se confruntă societatea care pregătește mâncarea pentru pacienții
spitalelor din județul Constanța este specula rostogolită de anumiți
comercianți care profită de panica populației în contextul prelungirii crizei
coronavirusului:
”De departe însă,
cea mai gravă problema cu care ne confruntăm în prezent este scumpirea
preţurilor unor alimente de bază, precum legumele (cartofi, ceapă, morcovi,
fasole, etc.), prețuri care în ultimele zile s-au triplat!!! Acest fapt ne pune
în mare dificultate, practic vom fi puși în situația de a ne înceta activitatea.
De aceea credem că trebuie intervenit rapid pentru stoparea creșterii
prețurilor, pentru revenirea la normalitate, pentru descurajarea speculei,
eventual stabilirea unui mercurial”, mai transmite Petre Preda în scrisoarea
deschisă adresată Guvernului Orban.
Primăria
Constanța a alocat aproape 200.000 de lei pentru a crește aportul caloric al
bolnavilor de COVID-19
În Constanța, soluția
găsită de autorități pentru creșterea aportului caloric din meniul pacienților
bolnavi de coronavirus, care vor fi internați la Spitalul de Boli Infecțioase,
a fost ca primăria să adauge 6 lei peste norma de 10 lei alocată de Stat pentru
un pacient obișnuit:
”Pentru pacienții infectați cu COVID-19 este nevoie de un aport suplimentar de hrană, întrucât au nevoie de o alimentație cu totul specială. Am alocat 182.000 lei pentru Spitalul de Boli Infecțioase (care se află în subordinea Primăriei Constanța, n.red.) în vederea asigurării hranei celor care sunt astăzi la noi în spital și celor care probabil vor mai veni”, a declarat, vineri, primarul Decebal Făgădău.
PRECIZARE: Acest articol a fost editat. Într-o variantă inițială era făcută o comparație eronată dintre suma alocată mesei unui deținut și cea a unui pacient.