În dimineața de marți, 19 octombrie, 20 de pacienți care ar fi avut nevoie de un loc la Terapie Intensivă erau tratați la Unitatea de Primire a Urgențelor în regim ATI. Cu toții așteptau eliberarea unui loc într-un spital de profil.
Unul dintre pacienții era în stare foarte gravă, însă nu a existat un ventilator disponibil care să-l ajute să respire. De aceea, de la 06.45 la 10.45, mai mulți angajați ai spitalului, infirmiere, brancardieri, asistente, au ținut locul aparatului și l-au ajutat să respire cu ajutorul unui balon special utilizat în astfel de proceduri. Adică i-au făcut ventilare manuală.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU SMURD Iași, spune că niciodată de la începutul pandemiei situația nu a fost mai gravă decât acum.
„Credeam că mai rău nu poate fi, dar fiecare zi ne demonstrează că se poate și mai rău. Am început dimineața cu 20 de pacienți de Terapie Intensivă, 11 intubați, 7 ventilați non-invaziv și 2 pe flux mare de oxigen, tratați în UPU ca pe Terapie Intensivă. Forme foarte severe, deși ca vârste sunt din ce în ce mai tineri. Pentru că nu mai existau ventilatoare libere, am ventilat mai multe ore unul dintre pacienți pe balon. Asta înseamnă că forța mecanică și respiratorie au fost suplinite de munca unui asistent, infirmier sau brancardier, rând pe rând, fiindcă este foarte obositor”, a explicat medicul.
Cel mai tânăr pacient aflat în stare gravă marți, la UPU, are 27 de ani, este nevaccinat și nu are comorbidități.
Între timp, s-a găsit un loc la ATI pentru el, însă are o formă extrem de severă, cu complicații multiple, între care insuficiență renală, probleme de coagulare, tulburări metabolice. Dr. Cimpoeșu a spus că se duce o întreagă luptă pentru a susține „o speranță mică pentru ca acesta să-și poată reveni”.
Peste 90% dintre pacienți sunt nevaccinați. Ne este foarte greu să facem față. Da, de asta ne-am făcut doctori, dar efortul pe care-l facem acum ca număr de ore, intensitate fizică, psihică și risc biologic este extrem de mare.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu:
În ultimele 24 de ore, în Iași au fost depistate 658 de cazuri noi de COVID-19, iar 13 persoane și-au pierdut viața. În total, în județul Iași, la începutul pandemiei, au murit peste 1.300 de oameni în urma infecției cu SARS-CoV-2.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro