UPDATE 18:44 Un medic de la Spitalul CF 2 a confirmat că personalul a greșit în momentul transfuziei, administrânud-i pacientei sânge din alătă grupă decât trebuia.”Speranța mea e ca evoluția pacientei va fi bună. Pacienta este într-o stare stabilă. La sfârșitul intervenției s-a constatat că nu este grupa pacientei. S-a oprit și s-a trecut pe ceea ce trebuia. Este o anchetă în desfășuare care va stabili vinovații”, a declarat Georgica Valcoreanu, șef secție AT la Spitalul CF 2.
Între timp, pacienta fost transferată la Spitalul Universitar din București.
UPDATE 17:03 Ministerul Sănătății confirmă că starea pacientei s-a agravat ca urmare a acestei transfuzii greșite. Pacienta va fi transferată în scurt timp la Spitalul Universitar București la cererea familiei. Ministrul Sănătății a demarat o anchetă pentru a vedea exact cum au avut loc aceste transfuzii, potrivit Digi 24.
UPDATE 16:30 Cătălin Manea, soţul femeii care a intrat în comă după ce i s-a făcut o transfuzie greşită la Spitalul CF2 din Bucureşti, a declarat că medicii şi asistentele au încercat să ascundă totul. Mai mult, bărbatul susţine că cea care le-a atras atenţia asupra erorii a fost chiar soţia lui, atunci când a văzut punga cu sângele ce urma să-i fie transfuzat, înainte ca starea ei de sănătate să se agraveze.
Cătălin Manea a mai precizat că partenera sa de viaţă a fost stabilizată în cele din urmă de doi medici de la Spitalul Fundeni, dar că în prezent starea ei este critică. Bărbatul ia în considerarea transferarea soţiei lui la un alt spital, deşi acest lucru este riscant.
„Se pune problema de lipsă de încredere. Nu mai pot să o las aici, mai bine o las în stradă. Nu mă interesează instanţa, banii, nimic! Mă interesează doar ca aceste persoane să nu mai pună niciodată mâna pe vreun pacient”, a declarat bărbatul, potrivit Realitatea TV.
”Ce am vrut să ne asigurăm este că Inspecția Sanitară are acces la toate documentele. Singurele informații care pot fi confirmate în momentul de față sunt următoarele: o reacție severă transfuzională cauzată de o eroare. În acest moment, starea pacientei este de comă indusă. A fost conștientă și din nou sedată pentru transport. Urmează ca doctorii de la Spitalul Universitar să preia pacienta.
A existat o perioadă de întârziere la furnizarea documentelor, dar s-a rezolvat între timp. La fel ca și la Spitalul de Arși, unitatea de transfuzii funcționează fără autorizația sanitară de funcționare. Asta nu înseamnă că este cauza erorii, toate indiciile duc, deocamdată, către o eroare umană. Inspecția este în continuare în curs. Am primit informația la Ministerul Sănătății din partea colegilor de serviciu ai pacientei. Operațiunea de transfuzie a fost efectuată în ziua de marți, iar rudele acesteia au aflat, potrivit soțului doamnei, ieri seară. În primă fază, pentru lipsa autorizației sanitare de funcționare, Ministerul Sănătății poate să aplice o amendă de 20.000 de lei, dar depinde mai departe ce se constată de către Inspecția Sanitară”, a declarat Laurențiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.
Femeia a suferit o intervenție chirurgicală oncologică în cursul zilei de luni. Aceasta suferea de cancer la col uterin în fază incipientă. La 24 de ore de la intervenție a început hemoragia internă gravă care a ținut până ieri, ulterior făcând depresie pulmonară. Medicii i-au făcut transfuzii în tot acest timp.
Femeia avea grupa de sânge 0, dar i s-a administrat sânge pentru grupa AB4.
Recent, o femeie de 79 de ani a avut parte de un sfârșit tragic după ce, ajunsă la Spitalul de Arși din Capitală cu brațul sfâșiat de câine, a primit transfuzii cu o altă grupă de sânge decât cea pe care o avea.
Bătrâna, o femeie simplă dintr-un sat din Călărași, a fost mușcată pe 13 iunie de un câine și a fost dusă la un spitalul județean. Însă din cauză că avea brațul aproape smuls, dublă fractură de os și pierduse foarte mult sânge s-a luat decizia ca pacienta să fie transferată de urgență la Spitalul de Arși din Capitală, pe secția de Reconstrucție. Ajunsă la unitatea cu pricina în noaptea de 13 spre 14 iunie, femeii i s-a administrat imediat sânge. Din nefericire însă, asistenta de la Terapie Intensivă a comis o greșeală fatală și i-a făcut pacientei transfuzii cu grupa de sânge A2, ea având de fapt grupa B3, fapt care i-a agravat și mai tare starea de sănătate. A doua zi când a fost constatată eroarea majoră, bătrâna a fost imediat băgată pe dializă. Acest lucru nu a ajutat-o foarte mult, iar pe 20 iunie pacienta a decedat.
Evenimentul nefericit a fost raportat de conducerea spitalului la Ministerul Sănătății și la Colegiul Medicilor după mai bine două săptămâni. Spitalul a fost supus unor controale, iar în urma acestora, Direcția de Sănătate Publică a constatat faptul că Unitatea de Transfuzii sangvine din spital funcționa fără avize. Asistenta care a făcut grava eroare nu mai are dreptul să intre în Unitatea de Terapie Intensivă, ci se ocupă acum doar cu pansatul pacienților. Atât ea, cât și medicul în grija căruia se afla femeia de 79 de ani – și care nu este angajat al unității ci face doar gărzi la Spitalul de Arși – au fost amendați, la fel ca și Unitatea Spitalicească.