Conform lui Gindrovel Dumitra, există anumite boli din categoriile bolilor cronice pentru care există programele naționale de sănătate și baze de date cu pacienții respectivi.
”Acestea au fost importate în platforma de programare, sistemul recunoaște respectivele boli și atunci pacienții respectivi se pot programa direct, indiferent de vârsta pe care o au”, a declarat Gindrovel Dumitra.
Restul pacienților cu boli cronice se pot programa pentru vaccinarea anti-COVDI-19 doar prin intermediul medicilor de familie.
”Medicul de familie trebuie să se înscrie în platformă cu cabinetul medical, nu ca persoană fizică. Procesul este destul de laborios și mulți medici au întâmpinat dificultăți încă din etapa I de vaccinare, astfel că unii s-au lăsat păgubași. Au fost probleme cu recunoașterea codului fiscal sau a semnăturii electronice, dar fără finalizarea acestui proces, medicii de familie nu pot programa pacienții cu boli cronice”, a spus Gindrovel Dumitra.
”După înscrierea cabinetului medical, medicul de familie își poate înscrie pacienții, fără a fi limitat la bolile cronice recunoscute de sistem, pentru că el certifică faptul că pacientul respectiv are o boală cronică tocmai prin faptul că este programat de către medicul de familie”
Medicul Gindrovel Dumira:
Medicul Gindrovel Dumitra a explicat că, de exemplu, nu toate bolile cardiovasculare sau bolile autoimune se regăsesc direct în sistem. Cum nici persoanele cu obezitate nu sunt înregistrate ca atare.
„Mulți nu își recunosc dreptul de a se vaccina, pentru că au o obezitate pe care au tolerat-o”, a explicat medicul.
Care sunt bolile cronice
Comitetul naţional pentru coordonarea activităţilor privind vaccinarea anti-COVID, în conformitate cu dovezile ştiinţifice actuale, au încadrat în categoria „boli cronice” următoarele afecţiuni:
* diabet zaharat
* obezitate
* alte boli metabolice, inclusiv congenitale
* afecţiuni cardiovasculare
* afecţiuni renale
* afecţiuni oncologice
* afecţiuni pulmonare
* afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
* afecţiuni hepatice moderate/severe
* afecţiuni autoimune
* imunodepresii severe: pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA.
FOTO: Hepta