Cercetătorii, care au postat descoperirile, miercuri, pe site-ul medical medRxiv, au spus că studiul lor este primul din lume care confirmă coinfecția cu două tulpini de coronavirus. Studiul nu a fost încă publicat într-o revistă științifică și nu a fost evaluat de colegi.

Pacienții, ambii în vârstă de 30 de ani, s-au infectat la sfârșitul lunii noiembrie cu varianta P.2, identificată în Rio, cunoscută și ca varianta B.1.1.28, dar în același timp au fost testați pozitiv și la o a doua variantă a virusului.

Cei doi au avut simptome ușoare. Unul s-a confruntat cu tuse seacă, iar celălalt cu tuse, gât inflamat și dureri de cap. Pacienții nu am avut nevoie de spitalizare.

Cazurile subliniază cât de multe variante de COVID-19 ar putea deja circula în Brazilia și cresc îngrijorările printre oamenii de știință, care cred că existența a două tulpini în același corp ar putea accelera apariția unor noi mutații.

”Aceste coinfecții pot genera noi variante, chiar mai repede decât s-a întâmplat până acum”, a spus liderul studiului, Fernando Spilki, virolog la Feevale University în statul Rio Grande do Sul.

Noile variante aduc cu sine o mai mare transmisibilitate și o posibilă rezistență la vaccinurile care sunt deja dezvoltate.

Mutațiile găsite în varianta britanică și în cea din statul brazilian Amazonas par să fi transformat virusul în unul mai contagios.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News