- Oamenii au votat pentru „a face ordine în țară”, pentru spitale și pentru medicii care luptă în prima linie cu virusul.
- Peste 70 de mii de persoane au votat, până la această oră, prin intermediul urnei mobile, potrivit site-ului Autorității Electorale Permanente.
- Cei mai mulți dintre aceștia sunt alegători netransportabili, alții nu se pot deplasa la secție din cauza pandemiei, aflându-se în carantină sau fiind infectați cu noul coronavirus.
Rutina echipării pentru nou-veniți
„Întâi puneți masca asta, apoi pe aceasta, a doua, ca să nu vă cadă de pe nas, pe urmă vă puneți boneta și gluga”, dă indicații un infirmier.
În sala de echipare a cadrelor medicale, o tânără polițistă și doi membri ai comisiei electorale își îmbracă combinezoanele și restul echipamentului de protecție. Pentru medicii și asistenții de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, totul este deja o rutină. La fel și baia de biocid de la final și dușul.
Nou-veniții însă au mișcări ușor stângace și zâmbesc jenați când își pun gluga de la combinezon înainte de bonetă sau uită să își pună a doua pereche de mănuși.
„Aștept să mă ajutați și pe mine să mă echipez. Dacă nu, să știți că tot aici vin, să mă testați și să mă faceți bine”, îi spune unul dintre membri unei asistente, echipată, la rândul ei, și pregătită pentru o nouă tură în spital.
„Nu, sperăm să nu fie cazul”, râde ea.
Trei pacienți cu COVID au votat cu urna mobilă la „Marius Nasta”
Asistenta conduce echipa cu urna dincolo de o ușă pe care scrie „zona roșie” – deja o etichetă pentru spațiile COVID. Totul e alb, liniștit și, în ciuda costumului strâns etanș ca o saună, provoacă fiori reci.
Trei combinezoane albe și o cutie de carton cu semnul tricolorului trec dintr-o parte în alta pe holurile pavilionului dedicat zonei COVID-19 de la „Marius Nasta”. Li se văd doar ochii în spatele vizierelor, pe deasupra celor două măști de protecție pe care le poartă.
Pentru cei aproape 80 de pacienți internați aici, costumele albe nu sunt noi. Le văd de zile întregi, de când sunt acolo, și toate siluetele seamănă între ele. Noutatea e cutia, pe care o privesc curioși dincolo de uși.
Doar trei pacienți cu COVID-19 internați la „Marius Nasta” au solicitat urna mobilă pentru alegerile parlamentare de duminică.
Unii dintre ei nu au mai apucat să trimită cererile pentru că au fost internați vineri, după ora limită de înscriere pentru urnă. Alții nu au vrut.
Au mai votat cu urna mobilă trei pacienți internați la secția de TBC și alți șase de la pneumologie și chirurgie toracică. În total, 12 pacienți.
„E o prostie să nu votezi”
În capătul holului de la parter, o femeie iese în întâmpinarea urnei mobile. Totul se desfășoară rapid, ca într-o secție de vot obișnuită. Femeia cu ochelari aburiți din cauza măștii de protecție ia ștampila de vot și cele două buletine, se retrage în salon și se întoarce cu ele împăturite.
Femeia este asistentă medicală și directorul de îngrijiri de la „Marius Nasta”. După ce și-a ajutat pacienții să se însănătoșească, ea însăși a căzut victimă pandemiei.
A votat cu revoltă și cu furie pe un sistem medical plin de lipsuri, dar și cu acea speranță de la orice tur de alegeri că poate următorii patru ani vor fi un pic altfel. Sau poate următorii.
Funcționăm într-o clădire de la 1900. Oricât am cârpi, oricât ne-am chinui, nu are nicio legătură cu ce ar trebui să însemne un spital în ziua de astăzi. Aș fi vrut să văd și eu Avocatul Poporului, că tot ne-a acuzat că sechestrăm pacienții și îi maltratăm în vară, că face o anchetă de ce în București în ultimii 30 de ani nu s-a construit un spital.
director îngrijiri „Marius Nasta”:
A votat și pentru colegii ei care luptă cu virusul în linia întâi.
„Colegii mei lucrează în niște condiții absolut insuportabile de zece luni deja. Mai bine de jumătate s-au îmbolnăvit deja, unii au forme grave. Ne chinuim aici ca niște câini și pe nimeni nu a interesat de noi”, spune asistenta.
Spre final, vocea îi devine mai slabă. Semnele infecției nu au dispărut. A fost confirmată cu coronavirus în 25 noiembrie, iar în spital e internată de aproape o săptămână.
Celor care nu au mers la vot nu are multe să le spună: „Nu vă mai rezumați la înjurături, faceți ceva pentru următorii patru ani”.
Datoria civică
Un etaj mai sus, un bărbat așteaptă urna pregătit, cu buletinul în mână și masca bine trasă peste nas. La cei 65 de ani ai săi, nu a ratat niciun tur de alegeri. „Datoria civică” l-a făcut ca și pe patul de spital să își exercite dreptul – și obligația – de cetățean.
În spital e singur: o parte din familie e în Spania, cu fratele din România nu se are bine. Și pentru că nu era suficient, boala l-a pus la pat. De câteva zile, starea de rău i s-a mai redus. E la a noua zi cu coronavirusul în sânge.
„Scap eu și de minunea asta”, spune acesta, care găsește puterea de a glumi și acum, în cele mai negre timpuri.
„Pentru democrație, pentru mai bine, pentru a face ordine în țară”, spune el și ridică din umeri, de parcă ar fi fost chiar acolo, în fața lui. Democrația nu poate fi învinsă de nicio pandemie.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 11Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro