”80% din pacienții care au ajuns la Terapie Intensivă s-au recuperat”. Aceasta a fost observația făcută de jurnaliștii de la norwaytoday.info după raportările oficiale ale Institutului de Sănătate Publică privind evoluția pandemiei din ultimele două săptămâni. Cifrele oficiale au arătat că, începând cu 8 noiembrie, 273 de pacienți confirmați pozitiv cu noul coronavirus au ajuns în secțiile de Terapie Intensivă, reprezentând 16% din cei spitalizați.
Mediana vârstelor celor internați la ATI în Norvegia: 62 de ani
”260 dintre acești pacienți nu se mai află la ATI, 210 s-au recuperat, 50 au decedat, iar 13 sunt în continuare sub tratament”, scrie publicația nordică, precizând că vârsta mediană a acestora este de 62 de ani.
Mediana înseamnă că jumătate dintre cei 273 de pacienți au vârste de sub 62 de ani, celalaltă jumătate fiind de peste 62 de ani.
Norvegienii au folosit vârsta mediană și nu media aritmetică a vârstelor deoarece este un indicator mult mai relevant atunci când există valori cu diferențe mari. În cazul nostru, pacienți din toate categoriile de vârstă.
”Trebuie să luăm în serios această situație. Când ne uităm la evoluția de acum și la creșterea dramatică a ratelor de infecție, am putea ajunge repede la o situație generalizată în sistemul nostru de sănătate”, a avertizat directorul Institutului Național de Sănătate Publică din Norvegia.
Oficialul norvegian este îngrijorat în condițiile în care ieri au raportat 306 de noi cazuri de infectare, niciun deces și un număr de 34 de pacienți aflați la ATI.
De la începutul pandemiei, țara nordică a înregistrat 32.630 de cazuri și 306 decese, rata mortalității generale fiind sub 1%.
Într-un raport oficial al Centrului Național de Audit și Cercetare pentru Terapie Intensivă din Marea Britanie 50% dintre pacienții COVID ce au ajuns la ATI până în data de 31 august au supraviețuit.
Cum e în România?
La Spitalul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, rata de supraviețuire în ATI este 39% și 4,5% la pacienții intubați.
La Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, șansele de recuperare la ATI sunt de 34% și 6% la cei intubați.
Spitalul COVID din Arad are o rată de supraviețuire la pacienții intubați de 4,3%.
Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj are indicatori de supraviețuire mai buni: 67% în ATI și 25% la pacienții intubați.
Sunt cifre oficiale furnizate oficial de cele 4 unități medicale COVID la solicitarea Libertatea.
Cifrele raportului Eurostar din 2019 arată că România alocă cei mai puțini bani pe cap de locuitor pentru sănătate din UE, 432 de euro pentru fiecare cetățean.
De 15 ori mai puțini bani decât Norvegia, care oferă peste 6.600 de euro și care se află în fruntea clasamentului european, alături de Liechtenstein și Elveția.
Marea Britanie alocă pentru asistență medicală la fel ca Franța și Belgia, aproape 3.800 de euro pe cap de locuitor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro