UPDATE 21:20: Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a declarat că va merge săptămâna viitoare în control la Spitalul de Psihiatrie din Sighetu Marmației, precizând că verificările erau deja programate „fără nicio legătură cu imaginile apărute astăzi”, notează Hotnews.

Era deja programat ca lunea viitoare să fiu acolo. Voi vedea exact ce se întâmplă în Spitalul de Psihiatrie și în Centrul pentru persoane cu handicap, pentru că sunt două chestii diferite. Categoric mă voi duce și în acest centru să văd ce se întâmplă, voi avea discuții cu autoritățile locale, pentru că eu sunt de acolo.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății a afirmat că urmează controale și la alte spitale de Psihiatrie din țară, precum cel de la Socola și de la Grajduri, dar și la Oradea, Arad și la Craiova.

De asemenea, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a precizat că a cerut un raport din partea DGASPC privind situația de la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmaţiei, conform Mediafax.


Descoperirea șocantă a fost făcută luni de reprezentanții Centrului de Resurse Juridice (CRJ) la Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap din Sighetu Marmației, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș și a Consiliului Județean Maramureș.

Reprezentanții CRJ susțin că au descoperit în centrul de recuperare numeroase nereguli.

  • 8 persoane cu dizabilități psihosociale și intelectuale erau închise în cinci cuști; cuștile sunt de aproximativ 2,5 m înălțime, cu ramă metalică și plexiglas transparent;
  • 3 persoane erau legate cu cămăși și fâșii din cârpe;
  • Canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol – miros pestilențial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să își petreacă timpul;
  • Nu există personal specializat și singurii care ar fi putut desfășura activități cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală și trei infirmieri;
  • Singurele informații disponibile la fața locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de intervenție psiho-socială.

Aceștia susțin că probleme sunt și la Secția de Psihiatrie I Bărbați din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației, județul Maramureș.

  • Condiții insalubre, aglomerare, lipsă de personal specializat, subfinanțare importantă;
  • Situații cu risc ridicat de vătămare, autovămare și agresivitate;
  • Dificultăți procedurale majore în internarea pacienților, în relația cu serviciul de ambulanță;
  • Terapie exclusiv medicamentoasă (fără programe psihoterapeutice);
  • Dificultăți în gestionarea internărilor nevoluntare;
  • Discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea secțiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmației, cu cea mai grea cazuistică din Maramureș.

Reprezentanții CRJ susțin că modul în care sunt îngrijite persoanele cu dizabilități „încalcă drepturile fundamentale ale omului”.

„Suntem martorii unei situații dramatice, situație rămasă încremenită în timp, în trecut, ce încalcă toate tratatele internaționale de drepturile omului: Convenţia europeană a Drepturilor Omului; Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi; Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice; Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene; Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina de la Oviedo. Imaginile din instituțiile vizitate sunt o reflexie a priorităților și a valorilor morale ale societății noastre”, atrag atenția reprezentanții CRJ și Tonal.

Aceștia cer „deplasarea și intervenția de urgență a ministrului Sănătății, doamna Sorina Pintea, a Președintelui Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, domnul Florinel Butnaru, a Mecanismului Național de Prevenire a Torturii din subordinea Avocatului Poporului, doamna Magda Ștefănescu, a președintelui Consiliului Județean, domnul Gabriel Valer Zetea, a Agenției Județene pentru Prestații și Inspecție Socială Maramureș și a directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, doamna Alina Coste Mădăraș”.

foto: CRJ.ro

Urmărește-ne pe Google News