Cei doi bărbați în scaune cu rotile aveau aceeași vârstă și erau îngrijiți în aceeași casă de bătrâni din Loka. Pe 7 septembrie, au fost transportați la Spitalul General Celje cu ambulanța, după ce au acuzat probleme de sănătate.

Două zile mai târziu, unul dintre bărbați a murit. Dar a fost informată familia greșită, care a și organizat incinerarea și slujba de înmormântare.

Eroarea a fost descoperită abia pe 14 septembrie, când unul dintre ei s-a întors la azilul de bătrâni, după ce și-a revenit. Personalul a descoperit că avea eticheta cu datele greșite pe încheietura mâinii.

„Tata nu merita să fie incinerat sub un nume fals”

Ministrul Danijel Besic Loredan a catalogat situația „complet inacceptabilă”. O familie și-a incinerat tatăl și a aflat a doua zi că este în viață, a recunoscut demnitarul. Iar cealaltă a aflat, tot atunci, că ruda lor a murit.

„Tatăl meu a fost incinerat, dar a doua zi am aflat că, de fapt, este în viață”, a declarat un membru al familiei care a organizat degeaba funeraliile. „Iar tata a fost incinerat sub un nume fals! Nu merita asta”, a spus fiul bărbatului care a murit.

„Din perspectivă umană, asta este de neimaginat”, a mai spus ministrul despre eroarea de asistență medicală.

El și-a cerut scuze aparținătorilor și le-a promis tot ajutorul de care au nevoie, deși s-a declarat conștient că nu există o scuză adecvată pentru acest lucru. 

Ministrul s-a oferit chiar să demisioneze, dar gestul său a fost respins de șeful guvernului. S-a dispus o anchetă.

„Nu s-a făcut identificare corectă la primea pacienților”

De asemenea, conducerea spitalului s-a oferit să demisioneze, iar ministerul a anunțat un audit.

Directorul Spitalului General Celje, Franc Vindišar, și-a exprimat condoleanțe rudelor decedatului în numele tuturor angajaților: „Este un act tragic, este foarte greu pentru noi toți și regretăm profund ceea ce s-a întâmplat”.

Potrivit acestuia, totul a plecat din cauză că nu s-a efectuat identificarea corectă la primirea pacienților.

 
 

Urmărește-ne pe Google News