La SJU Ploiești, cel mai mare spital din Prahova, județ cu aproape 800.000 de locuitori, se prezintă zilnic zeci de pacienți cu simptome de COVID-19. Tot către SJU ar trebui redirecționate și urgențele din Câmpina – solicită conducerea Spitalului din Câmpina, spital suport COVID, care ar avea deficit de medici.
Însă SJU Ploiești e deja sufocat. Marți după amiază, la UPU, 63 de pacienți cu diverse patologii așteptau un diagnostic într-un izolator destinat primirii a 17 bolnavi. Se poate ajunge până la 48 de ore de așteptare, spun angajații spitalului. Timp în care oamenii stau pe scaune.
Situația de devenit critică de când Prahova a ajuns printre cele mai afectate județe în ceea ce privește numărul de infectări cu SARS-CoV-2. Are un total de 4.827 de cazuri, cu 57 de cazuri noi raportate în ultimele 24 de ore, urcând pe locul 3, marți, 1 septembrie, ca număr de infectări raportate zilnic, după Iași și București.
La momentul acesta, acum, când vorbesc cu dumneavoastră, în acel izolator sunt 63 de pacienți și el este prevăzut, practic, pentru 17 persoane! 63 în acest moment, nu este normal și nu mai vrem să fim supuși oprobriului public, pentru că lumea nu înțelege.
Dr. Violeta Tănase, SJU Ploiești:
”Oamenii de rând, ei nu înțeleg cum e treaba cu primirea, cu repartizarea, cu preluarea acestor bolnavi. Ei sunt nemulțumiți că stau pe scaune și 48 de ore în acel izolator, în niște condiții improprii” a mai declarat pentru Libertatea dr. Violeta Tănase, medic la UPU a SJU Ploiești.
Sunt cazuri în care pacienți confirmați cu COVID așteaptă împreună cu suspecți de COVID. Iar medicii se văd îngropați în birocrație.
Da, 63 de bolnavi care așteaptă… Unii sunt suspecți, iar unii sunt confirmați, dar nu au, în acest moment, un loc de internare în spitalele suport.
Dr. Violeta Tănase, SJU Ploiești:
Marți după-amiază, Prefectura Prahova anunța, oficial, că numărul total de locuri destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19, în Prahova, este de 328, dintre care 295 de paturi sunt ocupate. La Terapie Intensivă este liber un singur loc din cele 20 alocate pacienților cu COVID.
Dincolo de
cifrele seci așternute pe hârtie, medicii de la UPU a SJU Ploiești
se confruntă cu problemele fiecăruia dintre pacienți. Pentru că
locurile libere de pe hârtie nu corespund mereu necesităților.
”Acele zeci de locuri libere sunt date de spitale gen Voila (Spitalul de neuropsihiatrie Voila, care a alocat un număr de paturi pentru COVID-19 – n.r.), care nu are linie de oxigen. Noi nu putem trimite bolnavi cu saturații de 90-92% într-un spital care nu are oxigen. Deci când sunăm la Voila și întrebăm «aveți locuri libere?», nu se spune: «da, avem pentru asimptomatici». Nu sunt locuri potrivite pentru genul de bolnavi care stau acum și așteaptă în izolator”, a declarat pentru Libertatea dr. Violeta Tănase.
Medicii de la UPU a SJU Ploiești au cerut ajutorul DSP Prahova pentru soluționarea acestei situații, prin redirecționarea bolnavilor de COVID-19.
DSP Prahova a reacționat la adresă și anunță că se implică în rezolvarea problemei și că oficiali ai Departamentului pentru Situații de Urgență s-au deplasat deja, marți, la Ploiești, pentru a discuta cu medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Prahova.
”Direcția de Sănătate Publica Prahova a identificat un nou spital pentru creșterea capacității de internare a pacienților COVID-19, a purtat discuții și a făcut demersuri către Ministerul Sănătății în acest sens. Cu personalul existent la acest moment se poate mari capacitatea de internare pacienți COVID cu 40 paturi, urmând ca prin suplimentare de personal medico-sanitar și auxiliar să se poată ajunge la o capacitate de 70 paturi. Direcția de Sănătate Publica Prahova a întreprins demersuri către Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției pentru identificarea de personal medico-sanitar, în vederea completării deficitului existent la SJU Ploiești”, a transmis DSP Prahova într-un comunicat dat publicității marți după-amiază.
Foto: Ziarul Prahova