UPDATE 23 noiembrie, ora 14:45. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus, la finalul şedinţei de Guvern, că managementul spitalului răspunde de administrarea hranei.

„Managementul spitalului răspunde întotdeauna pentru modul de administrare al hranei, indiferent în subordinea cui este unitatea sanitară. Aici vorbim despre o unitate sanitară aflată în subordinea primăriei din Murgeni. Trebuie să învăţăm să respectăm regulile şi să respectăm legea, pentru că aici e vorba de nerespectarea unor proceduri şi de oferirea de hrană care nu provenea dintr-o sursă care să fie autorizată pentru pregătirea şi distribuţia hranei”, a spus Rafila.

Alexandru Rafila crede că în acest caz a fost vorba de o intoxicaţie.

„Opinia mea este că nu a fost vorba despre o infecție bacteriană, pentru că o infecție bacteriană are nevoie de un anumit timp să evolueze. Aici a fost vorba mai degrabă de o intoxicație, nu am deocamdată niciun element de sprijin, pentru că tulburările digestive au fost urmate la scurt timp de tulburări circulatorii majore, care au dus la decesul celor trei persoane. Ori, lucrul ăsta se întâmplă atunci când ingerezi o substanță toxică, fie că este o toxină bacteriană sau o substanță chimică”, a precizat Alexandru Rafila.

UPDATE 23 noiembrie, ora 13:15. O parte din probe se analizează la IML Iaşi. „Confirm că la IML Iași se lucrează o parte dintre probele aduse de la o persoană în viață, este vorba de acele probe care intră în aria de lucru a medicinei legale. Noi facem determinări toxicologice și screening prin reacții chimice. Ce se încearcă la IML este punerea în evidență, în situația în care din probele rezultate vor exista, a nitriților, a pesticidelor, a medicamentelor, drogurilor, alcoolurilor etilic, metilic etilenglicol, urmând ca rezultatele obținute să fie transmise organelor abilitate. La momentul actual exclud nitriții, nitrații și alcoolul”, a declarat Diana Bulgaru, șefa Institutului de Medicină Legală Iași.

UPDATE 23 noiembrie, ora 11:10. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, la Digi24, după ce trei pacienți ai Spitalului de Psihiatrie din Murgeni au murit și alți 29 au fost duși la spital cu toxiinfecție alimentară, că „DSP va verifica respectarea condițiilor igienico-sanitare ale spitalului, inclusiv cele de alimentație, cum sunt ele îndeplinite, iar alte autorități ale statului vor face o anchetă penală”.

Mai multe informaţii: Alexandru Rafila, după decesele de la Spitalul Murgeni: Neregulile au început când a fost acceptată o mâncare de la mănăstire

UPDATE 23 noiembrie, ora 10:30. Directorul Spitalului de Psihiatrie Murgeni, din județul Vaslui, Ionel Carp, a prezentat joi, 23 noiembrie, filmul tragediei în care trei pacienţi au murit, după ce au consumat peşte Pangasius de la mănăştirea Floreşti şi conserve de peşte de la spital.

Mai multe detalii: „Primul pacient a avut primele simptome la 4-5 dimineaţa. La 10.00 a fost sunată Ambulanţa, iar în jur de ora 11.00 a murit”, spune directorul spitalului Murgeni

UPDATE 23 noiembrie, ora 09:50. „Starea celor 13 pacienţi de pe secţia de boli infecţioase este stabilă. Aceştia au fost echilibraţi hemodinamic în cursul zilei de ieri. Prognosticul lor fiind favorabil. De asemenea, mai avem un pacient pe secţia ATI care a fost stabilizat hemodinamic, dar are un prognostic lent favorabil”, a declarat Daniela Balbuzan, purtător de cuvânt al spitalului municipal Bârlad.

UPDATE 23 noiembrie, ora 09:15: Mănăstirea Florești, care a dat mâncare de pomană bolnavilor de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, a fost amendată cu 40.000 de lei pentru nerespectarea normelor sanitar veterinare, a declarat pentru Libertatea o sursă din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui. De asemenea, a fost pus sechestru pe aproximativ 100 de kilograme de peşte pangasius găsit în bucătăria mănăstirii.

Mai multe detalii: Mănăstirea care a dat mâncare de pomană bolnavilor de la spitalul din Murgeni, amendată cu 40.000 de lei. Peștele de la mănăstire, dar și conservele cu pește date de spital, urmează să fie retrase de pe piață – sursă ANSVSA

UPDATE 23 noiembrie, ora 7:30: Mai multe echipaje de poliție și inspectori sanitar-veterinari au descins miercuri noapte la Mănăstirea Florești din județul Vaslui, care a oferit marți mâncare de pomană bolnavilor de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au transmis că au deschis un dosar penal în care fac cercetări pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Bucătăria lăcașului de cult a fost sigilată.

Mai multe informații: Polițiștii și inspectorii ANSVSA au descins la mănăstirea care a dat mâncare de pomană bolnavilor de la spitalul din Murgeni. Ce au descoperit

UPDATE ora 23.30: IPJ Vaslui anunță că a declanșat o anchetă în cazul deceselor de la Spitalul Murgeni. „În cauză, se efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă”, a anunțat Poliția vasluiană.

Potrivit ISU Vaslui, sunt 29 de pacienți cu simptome specifice, care urmează să fie transferați la Bârlad și la Vaslui, pentru a fi monitorizați. Surse locale au declarat pentru Libertatea că printre pacienții cu simptome se numără și zece angajați ai Spitalului Murgeni.

UPDATE ora 22.00: ISU Vaslui anunță că 20 de pacienți cu simptome vor fi transferați de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, la Spitalul Municipal din Bârlad.

„Transportul pacienților va fi asigurat cu o autospecială pentru transport personal și victime multiple și un microbuz aparținând ISU Vaslui. De la ISU Iași se deplasează către Spitalul Municipal Bârlad o ambulanță SMURD tip C1 (Terapie Intensivă Mobilă) și o autospecială pentru transport personal și victime multiple”, transmite ISU Vaslui.

UPDATE ora 21.35: Pacienții au primit de pomană, marți, pește și ciorbă de la Mănăstirea Florești. Părintele Iezechiel, starețul mănăstirii, a declarat, pentru publicația Vremea Nouă, că a oferit pacienților de la Spitalul Murgeni masa de prânz, mai exact ciorbă de perișoare și pește pangasius.

„M-a sunat directorul spitalului, domnul Carp, și mi-a spus de nenorocirea care s-a întâmplat! Eu i-am spus că nu cred că e de la noi, fiindcă mâncarea pe care am dus-o ieri acolo, am mâncat-o și noi astăzi la mânăstire și nu avem nimic. De obicei, noi facem astfel de acte de caritate, iar cum astăzi a fost Intrarea în biserică a Maicii Domnului, le-am dus de pomană masă de pește: ciorbă de perișoare din pește și pangasius prăjit. Am ales acest pește special ca să nu aibă oase, știind că masa este pentru suferinzi cu probleme psihice. Încă o dată, repet, că nenorocirea de acolo nu are nici o legătură cu masa gătită la noi la bucătărie”, a precizat starețul mânăstirii, pentru sursa citată. La spitalul din Murgeni sunt internați 140 de pacienți cu afecțiuni psihice.

UPDATE ora 21.30: Ministerul Sănătății anunță că a înființat o celulă de criză în cazul tragediei de la Spitalul Murgeni și confirmă cele trei decese și pacientul aflat în stare gravă.

Potrivit comunicatului transmis de minister, „toți pacienții și o parte din personal au consumat marți alimente furnizate de o mănăstire din apropiere, pe baza de pește”, iar în cursul nopții primul pacient a început să aibă simptome de intoxicație.

Ministerul Sănătății mai precizează că pacienților internați li s-au recoltat probe biologice și sunt analizate și probe din alimentele consumate.

Știrea inițială: „Ambulanța Vaslui a intervenit în cursul acestei zile de patru ori la Spitalul Murgeni în decurs de câteva ore. Mai întâi pentru un bărbat de 45 de ani ce trebuia transferat la Spitalul Bârlad cu suspiciunea de gastroenterocolită. Pacientul a fost găsit de echipajul SAJ în stop cardiorespirator”, a declarat, pentru Libertatea, medicul Dan Ungureanu, de la Ambulanța Vaslui. 

Bărbatul a fost resuscitat fără succes și a fost declarat decedat. 

A doua solicitare a fost pentru un bărbat de 68 de ani cu același diagnostic. A fost transferat în stare gravă la spitalul din Bârlad, a mai spus medicul. Acesta este singurul pacient care a supraviețuit dintre cele patru cazuri.

A treia solicitare a fost pentru o femeie în vârstă de 50 de ani găsită în stop cardiorespirator. Nici aceasta nu a răspuns la resuscitare, fiind declarat decesul.

A patra solicitare era în desfășurare când reporterul Libertatea a vorbit cu medicul de la ambulanță. Pacientul era un bărbat de 54 de ani aflat în stop cardiorespirator, care a decedat ulterior, a confirmat prefectul județului pentru Libertatea.

Spitalul de Psihiatrie Murgeni, județul Vaslui

„A fost anunțată DSP Vaslui, care deja se află acolo pentru a stabili măsurile necesare. A fost anunțat și Ministerul Sănătății. Toți sunt pacienți internați”, a spus medicul.

Prefectul județul Vaslui, Daniel Onofrei, a declarat pentru Libertatea că, din primele verificări, se bănuiește că totul a pornit de la o toxiinfecție alimentară. Oficialul a precizat că opt pacienți au fost transferați la spitalul din Bârlad, cu simptome de toxiinfecție alimentară. 

„Din păcate, am fost informat că avem al treilea deces. Aștept confirmarea oficială. Se bănuiește o toxiinfecție alimentară. Ieri (marți – n.r.) pacienților de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni le-a fost dusă mâncare de pomană de la Mănăstirea Florești. DSP se va deplasa la Murgeni. Este declanșată o anchetă epidemiologică, se vor recolta probe peste tot. Evenimentul este în desfășurare”, a declarat pentru Libertatea prefectul de Vaslui. Ulterior, prefectul a confirmat oficial reporterului Libertatea al treilea deces.

 
 

Urmărește-ne pe Google News