Trei zile au stat angajaţii unei instituţii care apără drepturile persoanelor cu dizabilităţi la Spitalul de Psihiatrie din Ştei, județul Bihor, cea mai mare unitate de acest tip din ţară, iar raportul arată lucruri extrem de grave: personalul medical folosea un pistol cu electroşocuri pe pacienţi, bolnavii erau bătuți și primeau mâncare stricată.

„Din cadrul discuţiilor cu pacienţii, echipa de monitorizare a reţinut că aceştia sunt bătuţi agresaţi fizic şi verbal, ameninţaţi şi electrocutaţi cu aparat de electroşocuri, aparat care a fost găsit în salonul nr.1, etaj 2 al secţiei 1 Psihiatrie, bărbaţi, care era folosit de personalul angajat al spitalului”, scrie în raportul Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, potrivit sursei citate.

Președintele Consiliului de Monitorizare, Emanuel-Gabriel Botnariu, a declarat la Digi24 că a fost șocat de ororile găsite în incinta spitalului și că au fost găsite „mult mai multe nereguli decât ceea ce ce vă spun”.

„Din declarațiile pe care le-au dat pacienții internați, ni s-a spus cu subiect și predicat că într-adevăr s-au folosit acele aparate de electroșocuri, în special ca aparat de tortură, și nu numai”, a afirmat el.

Anchetatorii au deschis dosar penal în urma dezvăluirilor de săptămâna trecută, dar in rem, adică vizează doar fapte, nu persoane. Totodată, și spitalul a demarat propria anchetă internă.

Aparatul cu electroșocuri, folosit ca lanternă

Aparatul a fost găsit într-un salon folosit de angajaţii spitalului. Acela a fost momentul în care inspectorii de monitorizare au anunțat poliţia, iar cazul a fost preluat de procurori.

„Cel care a adus aparatul în spital a declarat că l-a adus pentru a-l folosi ca lanternă, pentru că el avea şi un dispozitiv care avea şi lanternă. Sunt cinci pacienţi asupra cărora au fost găsite echimoze şi vânătăi”, a spus Horia Miara, managerul spitalului, pentru Observator.

Comisia care a făcut verificările a sesizat ANPC pentru ca au fost găsite alimente expirate. Spitalul a fost amendat cu 25.000 de lei. Ultimul control al DSP Bihor a fost cu 3 zile înaintea celui făcut de echipa de monitorizare. Din 2021 şi până acum, în Spitalul de Psihiatrie din Ştei, județul Bihor, au murit 24 de oameni.

Ce spune Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie

Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie și-a exprimat îngrijorarea privind „tratamentul inuman și lipsit de etică al pacienților de la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Ștei”. Organizația a adăugat că astfel de practici afectează imaginea psihiatriei și erodează încrederea publicului în profesie.

„Este esențial să ne reafirmăm angajamentul față de îngrijirea etică, umană și centrată pe persoană, care respectă demnitatea fiecărui pacient și promovează un mediu sigur pentru recuperare”, se arată în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News