În centrul Capitalei, mai exact în zona Lahovari, se află unul dintre cele mai vechi blocuri din oraș. Cu o arhitectură foarte frumoasă atât în interior, cât și în exterior, clădirea impozantă este ”pitită” misterios în spatele spitalului oftalmologic. Lucru care le-a adus numai probleme locatarilor, după cum chiar singuri declară. Și asta pentru că, pe singura cale de acces spre apartamantele în care locuiesc, staționează zilnic pacienții care vin la spital. Este vorba de o alee, pe care se poate intra și cu mașina și care duce spre curtea interioară a unității medicale unde sunt cabinetele oftalmologice.

Zilnic, zeci de pacienți – și însoțitorii lor- care vin la control după operație, stau pe aleea cu pricina pentru că nu sunt lăsați nici măcar în curtea spitalului. ”Chiar dacă plouă sau ninge, oamenii sunt ținuți afară la fel ca animalele. Sunt oameni bătrâni, cu ochii bandajați… dar se pare că nu le pasă. Și nu vreți să știți cum urlă la ei, atât medicii, cât și paznicii. De ce nu-i lasă în sala de asteptare?… că doar așa este normal, nu? Sau măcar să le permită să stea în curtea lor”, spune Georgiana Lepa de 31, proprietară a unui apartament din blocul cu pricina.

”Locatarii au dreptate, dar noi nu avem ce face”

Mai mult decât atât, tânăra susține că atunci când un cetățean rom este internat aici, vin toate neamurile și își instalează corturile fix pe aleea care duce spre blocul lor și care, de altfel, este singura cale de acces spre apartamente.

”Dacă izbucnește vreun incendiu nici nu avem pe unde să ieșim din cauză că drumul e blocat. Plus că poarta, pe care noi locataii am pus-o și tot noi plătim când se strică, este electrică și dacă se blochează ne mai rămâne doar o portiță de un metru pe care putem ajunge în stradă. Este inadmisibil ce se întâmplă aici, de ani de zile. Plus că, neavând acces la o toaletă, oamenii își fac nevoile fix aici. Iar managerul spitalului nici nu s-a uitat la noi când am încercat să-i explicăm cum stă treaba”, adaugă Georgiana indignată. Locatarii spun că, în urmă cu mulți ani, accesul în curtea spitalului se făcea pe o altă poartă –situată în partea stângă a unității- dar care a fost blocată, iar acum acolo este o optică medicală.

Pe de altă parte, Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice, ne-a explicat că nu este străină de situație, dar că nu are ce să facă. ”Acolo este un drum public! Locatarii au dreptate, dar noi nu avem ce face”, spune medicul.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News