Efectele de lungă durată ale virusului asupra plămânilor și asupra stării generale de sănătate reprezintă un motiv de îngrijorare tot mai mare, acest fenomen fiind identificat chiar și rândul pacienților care au dezvoltat forme relativ ușoare ale bolii. Simptomele descrise mai sus ar putea dura chiar luni bune după ce infecția a fost tratată.
Cercetătorii din Austria au publicat rezultatele preliminare ale unui studiu de urmărire a recuperării pacienților care au fost spitalizați cu infecție severă cu coronavirus.
Potrivit acestora, timp de șase săptămâni după ce au părăsit spitalul, 88% dintre pacienți prezentau încă leziuni, vizibile la ecografie, cum ar fi aspectul de cioburi de sticlă în plămâni. În același timp, 47% aveau probleme de respirație. La 12 săptămâni distanță de momentul externării, procentele erau e 56% și 39%.
„Supraviețuitorii Covid-19 au insuficiență pulmonară ce persistă chiar și la câteva săptămâni după recuperare”, a spus doctorul Sabine Sahanic de la Clinica Universitară din Innsbruck, care face parte din echipa care a făcut cercetarea.
Dar traiectoria este spre recuperare. „De-a lungul timpului este detectabilă o îmbunătățire moderată”, a adăugat ea, menționând rezultatele sugerate că îngrijirea structurată de urmărire pentru cei care au suferit o infecție severă a fost importantă.
Constatările sugerează, de asemenea, că, deși recuperarea de la Covid poate fi un proces îndelungat, boala nu pare să declanșeze o creștere a cicatricilor pulmonare în timp.
Cercetarea, care urmează să fie prezentată la Congresul Internațional European Respiratory Society, a urmărit sănătatea a 86 de pacienți cu coronavirus după externarea lor din spital. Optsprezece dintre acești pacienți fuseseră în terapie intensivă. Vârsta medie a pacienților a fost de 61 de ani, iar mai mult de 60% erau bărbați, aproape 50% erau fumători actuali sau foști și 65% erau supraponderali sau obezi.
Testele, inclusiv scanări, măsurători ale funcției pulmonare și examinări clinice au fost efectuate de două ori: la șase săptămâni după externare și din nou la 12 săptămâni. Echipa a constatat că problemele persistente de sănătate erau prezente atât la pacienții care fuseseră în Terapie Intensivă, cât și la cei care nu au ajuns la ATI.
Printre alte descoperiri au fost și că volumul pulmonar disponibil pentru respirație a fost mai mic de 80% față de un om sănătos, acesta revenind aproape de valorile normale odată cu trecerea timpului scurs de la părăsirea spitalului. În plus, echipa a găsit semne de leziuni cardiace în mai multe cazuri, deși acestea s-au îmbunătățit din nou în timp.
În timp ce leziunile pulmonare la externare au fost mai severe în rândul celor care au fost în terapie intensivă, echipa a spus că acești pacienți au prezentat o rată similară de îmbunătățire a leziunilor pulmonare în timp, la fel ca la cei care nu au fost înTerapie Intensivă.
Echipa nu a putut exclude posibilitatea ca pacienții să fi avut probleme pulmonare preexistente, dar spun că scanările cu computerul tomograf au fost tipice pentru Covid-19, în timp ce îmbunătățirile au fost observate atât în scanări, cât și în funcția pulmonară în timp.
Sahanic a menționat că impactul pe termen lung al Covid-19 nu este neapărat o surpriză, deoarece cercetările anterioare au arătat că supraviețuitorii SARS, un alt coronavirus, au avut, de asemenea, probleme de lungă durată. „Dintre cei care au supraviețuit, 30% au prezentat anomalii structurale pulmonare persistente la câteva luni după infecție”, a spus specialista.
Studiul este în desfășurare. Se fac teste chiar și la 24 de săptămâni după externarea din spital, pentru a monitoriza în continuare starea de sănătate a celor careu au supraviețuit.
Tom Wilkinson, profesor și consultant în medicină respiratorie la Universitatea din Southampton, care nu a fost implicat în lucrare, a declarat: „Există dovezi din ce în ce mai mari că pentru mulți pacienți care suferă de Covid-19 există consecințe pe termen lung pentru sănătatea lor . Acestea sunt probabil mai frecvente la pacienții care au prezentat boli severe care necesită spitalizare și ventilație”.
El a adăugat că sunt în curs de desfășurare o serie de studii pentru a urmări impactul bolii și pentru a găsi cele mai bune modalități pentru recuperare.
„Studiul specialiștilor austrieci este pe termen scurt, în spitale și demonstrează că există dovezi ale insuficienței cardiace și pulmonare într-o proporție mare de pacienți, chiar și la 12 săptămâni de la externare”, a spus el. „În timp ce unii pacienți se vor recupera complet mai greu, mulți ar putea să nu reușească acest lucru, ceea ce indică necesitatea unor strategii mai bune pentru a preveni și trata Covid-19”, conchide Tom Wilkinson.