”Noua etapă de tratament pentru hepatita cronică virală C vizează: 9.700 de pacienţi cu fibroză F3 şi F4 (ciroză compensată), cu fibroză F2 asociată cu manifestări extrahepatice de tip autoimun, cu limfom cu celule B non-Hodgkin, cu hepatocarcinom, cu hemofilie sau talasemie majoră, precum şi personalul medical, indiferent de stadiul fibrozei; 250 de pacienţi cu insuficienţă renală aflaţi în dializă, stadiile de fibroză F2, F3 şi F4 (ciroză compensată); 50 de pacienţi cu transplant hepatic; 2.000 de pacienţi cu ciroză decompensată”, a mai scris ministrul.

De asemenea, el arată că, potrivit CNAS, tratamentul va fi efectuat cu DCI Dasabuvirum + Ombitasvirum + Paritaprevirum + Ritonavirum pentru primele două grupe de pacienţi menţionate şi cu DCI Ledipasvirum + Sofosbuvirum pentru celelalte două grupe de pacienţi.

CNAS a anunţat săptămâna trecută că se află în etapa finală a procesului de pregătire a reluării prescrierii tratamentului fără interferon pentru pacienţii cu hepatita cronică virală C.

Bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat cu 2,12 miliarde de lei. Decizia suplimentării bugetului pentru CNAS a fost luată la rectificarea  bugetului de stat pe 2016. Astfel vor putea începe negocierile pentru tratamentul bolnavilor cu medicamente de ultimă generație. Vestea bună este că vor începe negocieri și pentru extinderea tratamentului la bolnavii aflați în stadiile II şi III de fibroză hepatică.

Precedentul contract a vizat 5.860 de pacienţi aflaţi în stadiile III şi IV. Rezultatele arată că aproximativ 99 % din totatul celor 3.900 de pacienți care au terminat tratamentul, au scăpat de virusul hepatic C. Autorităţile nu au dat publicităţii costurile exacte ale contractului negociat pentru tratament, dar pe piaţa farma se estimează o medie de 40.000 de euro de pacient. Este bine de știut că sunt decontate doar cazurile în care pacienții au răspuns la tratament.

 
 

Urmărește-ne pe Google News