Potrivit sursei citate, externările pacienților de la Spitalul Sfântul Ioan au început încă de miercuri. 37 de pacienți au fost externați deja și urmează alți 162 care, în funcția de decizia medicilor, vor ajunge în alte unități medicale din București.

Un pacient externat de la Spitalul Sfântul Ioan a declarat că printre cei care au fost nevoiți să părăsească unitatea medicală sunt și persoane care trebuiau să fie operate.

„Sunt colegi de-ai mei care trebuiau să se opereze și cum au venit așa pleacă”, a declarat bărbatul.

Întrebat dacă au fost găsite variante pentru toți colegii săi, acesta a răspuns: ”Nu prea, unii au plecat cu targa. Sunt bolnavi cu tot felul de afecțiuni, care nu se pot mișca și, la un moment dat, trebuie externați și trimiși acasă. (…) Trebuie să ne vaccinăm. Nu m-am vaccinat, dar voi face asta pentru că am văzut atâtea cazuri în spital și trebuie să ne vaccinăm, să fim în regulă”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

De la Maternitatea Bucur au fost externate până acum șase paciente și mai sunt spitalizate alte 55. Unitatea medicală a funcționat în regim mixt timp de trei luni.

Dr. Manuela Predilă, medic primar obstetrică-ginecologie, a declarat pentru News.ro că a văzut împreună cu colegii săi o înştiinţare conform căreia la Maternitatea Bucur nu mai pot fi aduse urgenţe non-COVID.

„Conducerea spitalului a solicitat, scrie acolo, ca în urma unei videoconferinţe care a avut loc ieri şi la care a participat conducerea, ministerul, centrul de coordonare, să nu mai trimită urgenţe non-COVID. Au solicitat acest lucru până primim avizul temporar de funcţionare ca unitate exclusiv COVID”, a spus medicul, precizând că începând de miercuri nu au mai fost făcute internări, iar de astăzi nu va mai avea loc nicio naștere sau intervenție chirurgicală la paciente non-COVID.

Potrivit acesteia, medicii sunt nemulțumiți că nu își mai pot urmări pacientele care urmează să nască și care, acum, sunt nevoite să caute alți medici și alte unități medicale unde să-și aducă pe lume copiii.

„Maternitate exclusiv COVID înseamnă că noi, ca medici angajaţi ai acestei maternităţi, nu avem voie să îngrijim decât paciente cu test SARS-CoV-2 pozitiv, ori antigen rapid ori PCR. (…) Noi nu am cerut să ne ocupăm doar de non-COVID vrem însă să ne putem îngriji şi pacientele noastre non-COVID. Nu există nicăieri în lume maternitate sau spital exclusiv COVID”, spune dr. Manuela Predilă.

Sentimentul este consternarea, nu poţi să spui nici că eşti furios, înţelegi că trebuie să trecem prin această perioadă, suntem medici totuşi, dar haideţi să îngrijim şi COVID, şi non-COVID, fiecare dintre noi. (…) Am avut zeci de telefoane, şi eu şi colegii mei, de la doamnele pe care le avem în îngrijire foarte triste, să nu spun disperate că nu pot să meargă mai departe cu noi.

Dr. Manuela Predilă,medic primar obstetrică-ginecologie de la Maternitatea Bucur:

Medicul a adăugat că probabil pacientele internate la Maternitatea Bucur vor fi externate pe rând.

„Trebuie să găsim locuri pentru bebeluşi, trebuie să găsim locuri pentru lăuze, pentru pacientele operate. Se sistează internările şi s-a trimis această înştiinţare către toate serviciile de coordonare, SMURD, Ambulanţă, Centrul de Coordonare, DSU, să nu mai trimită urgenţe non-COVID către maternitate. Noi astăzi am văzut-o”, a mai spus Manuela Predilă.

Ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, a declarat miercuri seară, într-o intervenție la Digi 24, că în zilele următoare, Spitalele Malaxa și Sfântul Ioan din București vor fi transformate în spitale 100% COVID. Măsura va fi luată și în privința altor spitale, în condițiile în care numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere.

Andrei Baciu: „Toate spitalele din România vor avea circuite mixte”

Pe 18 septembrie, Andrei Baciu, secretar de stat din Ministerul Sănătății, declara că în acest val al pandemiei, nu vor mai exista spitale COVID și non-COVID, ci unitățile medicale vor avea circuite mixte, astfel încât să poată fi tratați și pacienții cu alte afecțiuni.

„Spre deosebire de valurile anterioare, nu vom mai avea spitale COVID (…), spitale suport COVID şi spitale non-COVID, ci toate spitalele din România vor avea circuite mixte – COVID şi non-COVID, astfel încât toţi pacienţii cu boli cronice să poată fi trataţi, toţi pacienţii care au nevoie de asistenţă medicală să poată primi tratamentele de care au nevoie. Aceasta este regula generală, sigur că există şi câteva excepţii. Spre exemplu, spitalele de boli infecţioase, evident că preponderent vor trata pacienţi cu COVID-19”, spunea atunci Andrei Baciu, potrivit Agerpres.

Libertatea a încercat să-i contacteze pe secretarul de stat Andrei Baciu și pe reprezentanții Spitalului Sfântul Ioan, însă până la publicarea acestui material nu am primit un răspuns.

Foto: Dumitru Angelescu

 
 

Urmărește-ne pe Google News