Joi, 28 ianuarie, la 8 dimineața, mai mulți bolnavi oncologici așteptau să fie testați pentru COVID-19 la Spitalului Județean de Urgență Reșița. Același în care, în urmă cu o lună, bătrâni cu COVID-19 erau lăsați dezbrăcați pe holurile spitalului.
Acum, una dintre paciente, trecută de 60 de ani, a venit de la peste 50 de kilometri distanță. Asta se întâmplă în multe județe din țară, unde bolnavii oncologici parcurg zeci de kilometri până la spitalul din județ la care li se poate efectua tratamentul cu citostatice.
Pentru a beneficia de tratamentul programat, pacienții oncologici au nevoie de rezultatul negativ al unui test pentru COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de internare.
Cei programați la testare înainte de a fi internați beneficiază gratuit de testul RT-PCR, făcut în spital.
Doar că pacienții au fost anunțați joi, în jurul orei 10.00, că aparatul RT-PCR de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa e defect. Aparat care de fapt nu mai funcționează din data de 21 ianuarie, conform presei locale.
Trimiși de spital să se testeze la privat
Așa că spitalul le-a oferit două opțiuni pacienților oncologici considerați „non-urgențe”: „Ni s-a zis să facem testul la un laborator privat din Reșița sau să amânăm tratamentul”, spune un aparținător care s-a aflat astăzi la spital, dar dorește să rămână anonim. “Cred că puteau să-i contacteze telefonic pe oameni, să le spună măcar să nu mai vină degeaba”, adaugă acesta.
Ca să nu îi întrerupă schema de tratament, aparținătorul pacientului l-a dus pe acesta să fie testat la un laborator privat din Reșița. Acolo, un test RT-PCR costă 280 de lei și necesită o programare. „Situația este neplăcută, mă gândesc și la cei care nu au pe nimeni”, spune ruda pacientului.
Aici nu vorbim despre administrarea unui analgezic pentru că l-a durut capul, vorbim de o cură de chimioterapie, care se face după un protocol.
Aparținător pacient oncologic:
Probele pacienților sunt trimise la Timișoara. Dar nu pentru toți
„Aparatul care determină testul PCR Covid-19 este defect, echipele de service lucrează în continuare pentru ca acesta să fie repus în funcţiune cât mai curând. În toată această perioadă, probele recoltate pentru PCR Covid-19 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa au fost trimise la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeş“ din Timişoara”, a declarat pentru Libertatea Roxana Bălan, purtătoarea de cuvânt a Spitalul Județean de Urgență Reșița.
72 de probe de la Reșița sunt prelucrate zilnic la spitalul din Timișoara, spunea Bălan pentru Realitatea de Reșița.
Doar că joi, 28 ianuarie, unii pacienți au fost trimiși fie în mediul privat, fie acasă. „Vă rugăm mai reveniți” li s-a spus.
Aparatul e în garanție: „Probabil vom primi altul”
Întrebată de Libertatea de ce nu este schimbat aparatul PCR, aflat în garanție, Bălan a spus că:
“Nu am amănunte, probabil că, dacă va mai continua încă câteva zile situația, vom primi altul”.
Purtător de cuvânt spitalul din Reșița:
Testele rapide, doar pentru pacienții „cu urgențe”
“Varianta de antigen nu i-a convenit medicului, că nu este suficient, și trebuie test PCR, care se poate face doar la privat, sau să amâne cura de chimio”, povestește un aparținător care a întrebat și despre această opțiune.
„Pacienţii oncologici fără test PCR Covid-19 au fost reprogramaţi pentru efectuarea chimioterapiei. De asemenea, în secţia de Oncologie s-au tratat urgenţele oncologice, pentru care sunt acceptate şi testele rapide Covid-19, teste de care unitatea noastră sanitară nu duce lipsă, precum şi pacienţii transferaţi de la Timişoara“, a declarat pentru Libertatea Roxana Bălan, purtătoarea de cuvânt a Spitalul Județean de Urgență Reșița.
Tot mai puțini pacienți oncologici primesc tratament în pandemie
Nu este prima situație de acest gen. La sfârșitul lunii octombrie, zeci de pacienți au fost nevoiți să aștepte la cozi, înghesuiți pe un hol al Institutului Oncologic din București, pentru testarea dinaintea tratamentului, arată Digi24.
De la începutul crizei coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății vorbește de nenumărați pacienți cu cancer și bolnavi cronici care nu au primit îngrijiri medicale sau tratament la timp.
În plus, numărul total al spitalizărilor la nivel național în perioada martie – august 2020 a fost cu 48% mai mic decât în perioada similară din 2019, arată un studiu publicat de Observatorul Român de Sănătate, citat de publicația g4media.
La începutul pandemiei, România avea o rată mică de testare și din cauza numărului mic de aparate de testare. Pe parcursul anului trecut, presa a prezentat mai multe situații în care aparatele de testare nu erau folosite, uneori din cauza birocrației sau pentru că managerii au uitat de ele.
Conform datelor Ministerului Sănătății, la finalul lui 2020 existau aproape 200 de centre de testare dotate cu aparatură de testare RT PCR, la nivelul României.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro