Pactul a fost semnat de Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Verde Ecologist din Moldova, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Social Democrat European, Partidul Național Liberal, Partidul Puterea Oamenilor, Partidul Mișcarea Alternativă Națională, Platforma DA, Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Coaliția Pentru Unitate și Bunăstare și Partidul Politic „Voința Poporului”.
Însă nu toate aceste partide o susțin pe președinta proeuropeană Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat în cadrul unui scrutin care va avea loc în paralel cu referendumul. Unele dintre formațiuni intenționează să propună un candidat comun la prezidențiale, care să concureze cu Maia Sandu.
Inițiatorii pactului, grupul de patru partide denumit „Împreună”, o acuză pe Sandu că „privatizează” integrarea europeană, bazându-se doar pe partidul său, PAS, care are majoritatea în Parlament. Grupul, despre care sondajele arată că ar putea obține suficiente voturi pentru a câștiga locuri în Legislativ, îi cere lui Sandu să demită guvernul și să aducă alte partide proeuropene în administrație.
Referendumul din 20 octombrie îi pune față în față pe Maia Sandu și forțele proeuropene și un grup de partide proruse care organizează deja mitinguri sub sloganul „Nu UE”.
Blocul prorus „Victoria”, condus de omul de afaceri fugar Ilan Șor, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare în legătură cu dispariția în 2014 a unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc, se opune în mod deschis votului „da” la referendum.
La rândul lor, socialiștii și comuniștii din opoziție, de asemenea apropiați de Moscova, declară că susțin integrarea europeană, dar se opun referendumului ca mijloc de a asigura realegerea Maiei Sandu.
În acest context, analiștii spun că cheia este de a obține sprijin pentru integrarea în UE în cadrul referendumului fără a acorda prea multă atenție șanselor de realegere a Maiei Sandu.
„Alegătorii trebuie să-și amintească faptul că pe 20 octombrie, o înfrângere la referendum va însemna o înfrângere pentru Moldova, aruncând-o în trecut. Referendumul privind aderarea la UE și alegerile prezidențiale sunt lucruri diferite. Maia Sandu nu ar trebui să fie privită în asociere cu referendumul”, a declarat pentru Reuters Vitalii Andrievschii, director al Institute for Effective Policy.
Foto: Hepta