Proiect de lege modifică statutul personalului silvic şi a fost adoptată cu 232 voturi pentru.
„În exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor. Statutul special este conferit de portul de armă, de îndatoririle specifice în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi de riscurile meseriei, care îi pot afecta integritatea fizică şi viaţa”, prevede textul proiectului.
Un alt amendament adoptat menţionează că personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum cinci salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare corelarea actualului statut al personalului silvic cu realităţile derivate din evoluţiile domeniilor de activitate în care funcţionează.
USR a atras atenţia că legea nu este perfectă şi că pădurarii nu trebuie să aibă protecţie nu doar în faţa hoţilor de lemne ci şi în faţa angajatorilor.
Doina Pană, de la PSD, a declarat că la ora respectivă, „toţi pădurarii erau hoţi”.
„Forma de astăzi a statutului personalului silvic vine ca o recompensă, însă lipseşte partea de coerciţie”, a spus Pană, arătând că singura variantă pentru a combate mafia de păduri este să să se formeze echipe dar şi hărţi de risc cu zonele unde au loc astfel de infracţiuni.
Pe 17 octombrie, Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcției Silvice Maramureș, a fost împușcat mortal, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori.