UPDATE ora 19.15. Guvernul maghiar a reacționat, miercuri, precizând că pagerele respective nu au fost fabricate în Ungaria.

„Poziția guvernului ungar cu privire la „problema pagerului”: Autoritățile au confirmat că firma în cauză este un intermediar comercial, fără un loc de producție sau operațional în Ungaria. Are un manager înregistrat la adresa declarată, iar dispozitivele la care se face referire nu au fost niciodată în Ungaria”, a transmis Zoltan Kovacs, secretar de stat pentru Comunicare și Relații Internaționale al Ungariei.

Știrea inițială: Gold Apollo spune că a avut un acord de licență cu BAC pentru a-și împrumuta numele mărcii, dar că BAC este responsabil pentru proiectarea și fabricarea pagerelor care au explodat în Liban și Siria.

Potrivit agenției de presă citate, BAC Consulting are sediul într-un duplex într-un cartier rezidențial din Budapesta.

Jurnaliștii Associated Press care au ajuns marți dimineață la adresa din Ungaria spun că în sediul respectiv apar numele mai multor companii, inclusiv BAC Consulting, afișat pe bucăți de hârtie, pe fereastra proprietății de la parter.

O femeie care a ieșit din clădire a declarat sub protecția anonimatului că această clădire este folosită ca sediu social pentru mai multe companii.

BAC Consulting a fost înregistrată ca SRL în mai 2022 și a avut venituri de 725.768 de dolari în 2022 și 593.972 dolari în 2023. AP mai notează că firma este înregistrată de Cristiana Rosaria Bársony-Arcidiacono. Jurnaliștii precizează că au încercat să ajungă la aceasta prin intermediul paginii ei de LinkedIn și nu au reușit să stabilească o legătură între ea sau BAC și pagerele care au explodat.

Între timp, bilațul deceselor în urma exploziilor de marți a ajuns la 12, inclusiv doi copii, a transmis Ministerul libanez al Sănătății.

Ministrul Firas Abiad a spus că două treimi dintre răniți au nevoie de spitalizare, adăugând că amploarea incidentului a fost mult mai mare decât miile de răniți în explozia masivă din Portul Beirut din 2020. Cei mai mulți dintre răniți se aflau în Beirut și suburbiile sale sudice, a spus el.

Sute de membri ai Hezbollah au fost grav răniți după ce le-au explodat pagerele cu care comunicau în incidente petrecute în Liban și Siria.

Una dintre teoriile luate în calcul pentru aceste incidente este aceea că a existat o breşă de securitate cibernetică, care a dus la supraîncălzirea şi detonarea bateriilor cu litiu ale pagerelor. Altă variantă este că a fost vorba de un „atac asupra lanţului de aprovizionare”, în care pagerele au fost falsificate în timpul procesului de fabricaţie şi expediere. De asemenea, oficiali citați de The New York Times au declarat că mici cantități de explozibil au fost puse de Israel în pagerele pe care Hezbollah le-a comandat de la o companie taiwaneză.

SUA au transmis că nu au avut nicio implicare în aceste incidente, iar Hezbollah a acuzat Israelul pentru explozii.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News