UPDATE ora 15.57: Bilațul deceselor a ajuns la 12, inclusiv doi copii, a transmis ministerul libanez al Sănătății.

UPDATE 18 septembrie, ora 7.10: 11 persoane au fost ucise, inclusiv un copil, iar 4.000 au fost rănite, după ce pagerele aparținând membrilor Hezbollah au explodat marți în Liban și în anumite părți ale Siriei, a anunțat marți ministrul sănătății libanez, citat de Axios.

Niciun grup nu a revendicat deocamdată responsabilitatea pentru explozii, dar suspiciunile se îndreaptă asupra serviciilor de informații ale Israelului, notează sursa citată.

***

Știrea inițială: Ziarul francez Libération anunța un bilanț preliminar de cel puțin doi morți și peste o mie de răniți, printre care și sute de membri ai Hezbollah, o mișcare șiită proiraniană. Potrivit agenției de presă Reuters, citată de news.ro, bilanțul a fost revizuit în creștere, la nouă morți și aproximativ 2.800 de răniți. Alte 14 persoane au fost rănite în incidente similare produse în Siria.

O fată de 10 ani a murit în estul Libanului în urma exploziei pagerului tatălui ei, membru al aripii paramilitare a Hezbollah. Vestea a fost confirmată de familie și de o sursă apropiată mișcării șiite. Fii deputaților Ali Ammar și Hassan Fadlallah, membri ai Hezbollah, au murit în circumstanțe similare.

Cauza exploziilor nu a fost stabilită oficial, dar o sursă apropiată de Hezbollah a denunțat o „piratare” comisă de israelieni. De altfel, premierul libanez Najib Mikati a acuzat deja Israelul, condamnând o „agresiune criminală”.

Potrivit Sky News Arabia, hackeri israelieni au reușit să pirateze rețeaua de comunicații a Hezbollah cu scopul de a detona pagerele. Este vorba de primul incident de acest tip după aproape un an de război în Fâșia Gaza, în cazul căruia Hezbollah efectuează atacuri aeriene asupra Israelului în semn de sprijin față de mișcarea islamistă palestiniană Hamas.

Un jurnalist Reuters a observat zeci de membri ai Hezbollah sângerând din cauza rănilor suferite în urma exploziilor, la Dahiyeh, o suburbie din sudul capitalei Beirut, unde ambulanțele s-au grăbit să evacueze răniți în mijlocul unei stări generale de panică. Al Jazeera a raportat, de asemenea, explozii în regiunea Bekaa, din sudul Libanului.

Potrivit unor martori oculari, explozii au avut loc chiar și la 30 de minute de la primele detonări. Grupuri de oameni s-au adunat la intrări în clădiri și spitale pentru a verifica dacă persoane pe care le cunoșteau au fost rănite, relatează jurnalistul Reuters.

Într-o relatare publicată de cotidianul libanez LOrient-Le Jour, o locuitoare dintr-o suburbie din sudul Beirutului spune că a văzut un tânăr căzând la pământ pe strada sa, în timp ce se auzea sunetul unei explozii. „Am crezut că cineva l-a împuşcat sau că a încercat să se sinucidă”, mărturisește ea.

Imaginile care circulă pe reţelele de sociale arată bărbaţi cu mâinile însângerate, unele chiar amputate. Alţii zac la pământ în propriul sânge cu răni adânci în zona inghinală sau în spate, în funcţie de locul în care se afla pagerul. Potrivit mărturiilor transmise pe reţelele de sociale, unii posesori ai acestor dispozitive le-au simţit brusc încălzindu-se şi au scăpat de ele înainte ca acestea să explodeze.

„În teorie, poţi supraîncălzi bateria acestor dispozitive până când explodează. Dar, din punct de vedere tehnic, este o performanţă extraordinară”, a declarat un inginer libanez în domeniul IT, care spune că nu înţelege cum s-a putut întâmpla. Potrivit Reuters, atacul a vizat un model de pager introdus de Hezbollah în ultimele luni.

Ministerul libanez al sănătăţii le-a cerut spitalelor să fie în alertă maximă pentru a primi cât mai multe persoane rănite. De asemenea, le-a solicitat cetăţenilor „care deţin acest tip de echipamente să se îndepărteze cât mai repede posibil de ele” şi le-a recomandat răniților „care nu necesită intervenții de urgență să îşi amâne vizitele la spital”. La AUBMC, principalul spital universitar american din Beirut, serviciile de urgenţă sunt deja copleşite.

Un oficial Hezbollah a declarat, sub rezerva anonimatului, că detonările pagerelor constituie „cea mai gravă breșă de securitate” suferită de mișcarea sa.

Membrii Hezbollah folosesc pagerele pentru a evita utilizarea reţelelor telefonice, mai ușor de interceptat. Unii sugerează că ar putea fi vorba de un „atac masiv și coordonat” executat înainte de o operaţiune terestră mai amplă.

Într-o primă reacție, armata israeliană a anunțat că nu există modificări în recomandările sale pentru civili, dar refuză să comenteze situația din Liban, în timp ce SUA au transmis că „strâng informații” și au avertizat Iranul să nu se folosească de evenimente pentru a agrava și mai mult tensiunile.

Urmărește-ne pe Google News