În dimineața de 4 iulie, Libertatea a titrat pe prima pagina „Alocație pentru părinți”. În articol, jurnalistul Daniel Ionașcu atrăgea atenția asupra unui proiect de lege depus de mai mulți senatori și deputați, majoritatea din PSD, care i-ar obliga pe români să-și susțină financiar părinții aflați în nevoie.
Conform textului de lege, în lipsa unui contract între părinți și copii, judecătorii ar fi putut stabili o sumă de până la 20% din veniturile lunare pe care copiii să le-o achite părinților.
Dorința de a transfera responsabilitatea de la stat la copii a iscat nenumărate discuții în spațiul public, iar presiunea generată l-a făcut pe inițiatorul proiectului să renunțe la inițiativa sa.
Conducerea Senatului a luat act, luni, în şedinţa Biroului Permanent, de solicitarea deputatului Dumitru Gherman.
Decizia lui Gherman vine după ce premierul Viorica Dăncilă, lider al PSD, a anunţat că nici Executivul şi nici partidul nu susţin propunerea legislativă, deşi este semnată de mai mulţi parlamentari de la PSD.
Dumitru Gherman, deputat PSD de Bihor, explica, joi, pentru Libertatea, intenţia din spatele proiectului de lege prin care românii vor fi obligați să își susțină material părinţii şi bunicii, la bătrâneţe.
„Ideea mi-a venit de la o iniţiativă a Consiliului Uniunii Europene, Parlamentul European (sic!), din 2012, au şi denumit anul îmbătrânirii active şi a solidarităţii între generaţii. De asemenea, un grup de profesori mai în vârstă din Bucureşti şi Oradea, au observat nişte cazuri, ce-i drept particulare, în care mulţi părinţi sau bunici, care şi-au crescut copiii, nepoţii, cu mari sacrificii, li se întâmplă ce se spune la români, câteodată, că nu ştii ce creşti, şi nu mai dau nici măcar un telefon”, a spus deputatul.
Citește și:
Marius Budăi, ministrul Muncii, vrea să-și retragă semnătura de pe legea ”Alocație pentru părinți”!