Jurnalistul celui mai influent cotidian polonez, Gazeta Wyborcza, Wacław Radziwinowicz, expulzat în 2015 din Rusia, a comparat ofensivă militară a Ucraina e liderului de la Kremlin cu cea a  liderului Germaniei naziste în Polonia, în 1939.

„Pe 17 septembrie 1939, Stalin și oamenii săi au explicat în mod similar necesitatea efectuării unei operațiuni de „eliberare” împotriva Republicii Polone. Faptul că Vladimir Putin calcă pe urmele lui Iosif Stalin este de înțeles. La urma urmei, el este moștenitorul lui. Cu toate acestea, un și mai important model pentru comportamentul său pare să fie Adolf Hitler – cel care în Rusia ar trebui să fie întruchiparea celui mai mare rău, învins cu cel mai mare preț. Și tocmai victoria asupra celui de-al Treilea Reich constituie mitul fondator al țării lui Putin”, scrie Wacław Radziwinowicz.

Comparația dintre Putin și Hitler a apărut pe buzele oamenilor din țări diferite, de opinii politice deseori opuse. I-am întâlnit și noi, îi cunoașteți și dumneavoastră. 

Corespondenții Libertății în estul Ucrainei, în Austria, în Polonia sau în Slovacia, au găsit femei și bărbați discutând în acești termeni fără precedent. 

Iosif Adolf Putin, acesta este numele dobândit public de președintelui Rusiei, după botezul sângelui altora. Este prea dur? 

Nici românii sau moldovenii nu judecă altfel lucrurile, îl consideră extrem de periculos și irațional pe Iosif Adolf Putin. Desigur nu toți, căci în democrații avem beneficiul dubiului și libertatea contrazicerii. În schimb, pentru că l-au contrazis pe președintele Putin și au demonstrat în favoarea păcii, sute de oameni au fost arestați la Moscova. 

„Liderul Rusiei cu nebunia sa imperială, disprețul față de viața umană – acesta este Hitlerul timpului nostru”, a scris Wacław Radziwinowicz. 

Iosif Adolf Putin. Nu, nu este exagerat. Inutil, disproporționat și în afara legii internaționale este ceea ce a decis el, ca președintele al Rusiei, să se întâmple.

Urmărește-ne pe Google News