Potrivit EIOPA, reglementatorul Uniunii Europene, Euroins avea, în România, un deficit de 500 de milioane de euro. O altă evaluare, cea a ASF, a auditat deficitul la puțin peste 400 de milioane de euro. Conform legislației românești, acest deficit rezultat din controlul ASF a condus la retragerea licenței.
„Noi am găsit în casieria Euroins 8.000 de lei”
Chiar înainte de ridicarea posibilității de funcționare, Euroins a transferat în Bulgaria, țara de origine a companiei, active de 1,58 de miliarde de lei, conform dezvăluirilor Libertatea. Dintre aceste valori, banii cash trimiși în Bulgaria au reprezentat 855 de milioane de lei, după cum a răspuns ASF unei solicitări Hotnews.
În conturile Euroins, susține un oficial FGA într-un dialog cu Libertatea, sub condiția anonimatului, „noi, FGA, am găsit în casieria Euroins 8.000 de lei. Iar în conturi existau aproximativ 30 de milioane de lei, bani blocați de către executori judecătorești în urma nenumăratelor procese pierdute de Euroins în justiție”.
Anumite executări silite au fost modalități ca alți bani să plece din Euroins. Din informațiile noastre, entități din grupul Eurohold au executat Euroins și au fost plătite.
Angajat ASF:
Din 17 martie, când s-a publicat decizia ASF de ridicare a licenței pentru Euroins, FGA a devenit administrator temporar. Dar puterile sale, susțin oficiali ai Fondului, sunt limitate. De pildă, ei susțin că nu știu ce executări silite s-au făcut.
Și Fondul nu știe nici dacă, în ultimele zile, Euroins a răscumpărat unii creditori, „pe alese”, cum au afirmat mai multe surse din piață pentru ziar. „FGA nu știe ce fac creditorii cu creanțele lor. Dar, la fel cum persoanele care sufereau accidente în trafic își cesionau creanțele către service-uri, iar acestea reparau mașinile și își recuperau banii în instanță, este posibil și în acest caz. Mai exact, da, este posibil ca Euroins să fi cumpărat creanțe”, a explicat un specialist din FGA.
Casele de avocatură Luminița Ioana și Amalia Bunea
Potrivit informațiilor Libertatea, două case de avocatură, Luminița Ioana și Amalia Bunea, au primit recent bani în urma unei înțelegeri cu Euroins. O altă entitate care a primit o propunere este agenția de publicitate FCB, prin care s-au derulat campaniile de reclame ale firmei de asigurări. Ziarul a contactat una dintre firmele de avocatură și firma de publicitate, care au declinat orice comentarii.
Libertatea a primit însă confirmări independente conform cărora cel puțin una dintre casele de avocatură a acceptat înțelegerea cu Euroins, aceea de a primi bani, nu se știe în ce raport, pentru datorii.
„Legea permite ca până la declararea falimentului de către instanță și numirea unui lichidator firma în cauză să stingă datoriile, dacă poate. Dar nu ca să prelungească procesul sau ca să dispară alți bani, ci ca să plătească pe toată lumea. Ceea ce, la Euroins, e imposibil, pentru că statul, ASF și FGA, de fapt cetățenii, sunt principalii păgubiți”, a explicat un specialist în insolvențe pentru Libertatea.
„Ce mi se pare mie clar în acest caz e că se face orice, mai puțin ce trebuie să se facă încă de acum două luni: să se declare falimentul, să se facă plângerile penale, să se facă cereri pentru reversarea transferurilor de valori, bani și celelalte. Cine din statul român ajută, în continuare, la dispariția acestor bani și de ce?”, a spus același expert în insolvențe.
Decizia e la Tribunalul București
Dosarul cu numărul dosarului este 8813/3/2023 va avea următorul termen vineri, 26 mai, la Tribunalul București, conform Economica.net.
Dintre cele 51 de entități și persoane din dosar fac parte și avocații Luminița Ioana și Amalia Bunea și agenția de publicitate FCB.
Euroins are pe 30 mai Adunarea Generală a Acționarilor pentru deschiderea procedurii de insolvență. Potrivit informațiilor ziarului din interiorul companiei, „este puțin probabil ca pe 30 mai acționarul, care e în continuare Eurohold, să voteze intrarea în insolvență. Dimpotrivă, ai noștri vor să lungească totul, ca să se prescrie lucruri, așa se explică și faptul că încearcă să stingă unele datorii”. Dacă vineri Tribunalul București decide intrarea în faliment, atunci AGA de pe 30 mai se anulează.
Libertatea a solicitat un punct de vedere din partea Euroins. Până la momentul publicării articolului nu am primit niciun răspuns.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
seaman651 • 24.05.2023, 11:47
Ia verificati si la "judecatorii" specializati in prescrieri. Aia nu stiu nimic?