UPDATE 4 iulie, ora 11:10: După ce a plouat cu găleata în ultimele 24 de ore, inundațiile au afectat 56 de localități din 12 județe, dar și municipiul București. Potrivit ISGU, pompierii au intervenit în cinci localități din județul Argeș pentru a evacua apa din nouă curți, subsolul unei instituții publice. Totodată, militarii au intervenit pentru a înlătura copacii căzuți pe șosea din cauza vântului puternic. Unul dintre pomi a căzut pe un autoturism, informează Mediafax.ro.
Vezi cum va fi vremea pînă pe 16 iulie!
Au fost căderi de pietre pe Transfăgărășan (DN7C), în apropierea localității Arefu. Traficul s-a desfășurat, temporar, alternativ, pe un singur sens. Mai multe echipe au intervenit pentru a debloca drumul.
În județul Călărași, oameni din cinci localități au avut nevoie de ajutorul pompierilor, după ce puhoaiele au invadat 11 curți. Doi copaci au fost culcați la pământ din cauza vijeliei, iar unul dintre aceștia a căzut peste o mașină.
Inundațiile au făcut prăpăd și în județul Dolj. Apa a invadat gospodării din trei localități. În Craiova, un subsol și două curți au fost inunudate. Totodată, pompierii au intervenit pentru degajarea unui acoperiș de bloc și a trei copaci căzuţi peste patru autoturisme. Militarii au avut parte și de o misiune inedită pentru că au salvat doi cai care au fost suprinși de viitură.
În județul Dâmbovița, echipajele ISU au intervenit în două localități pentru a evacua apa din cinci curți și pentur a degaja un copac căzut pe carosabil.
În județul Giurgiu, 20 de case au fost inundate. Apa a pătruns și în sediile a două firme și în patru anexe. Cinci copaci au fost rupți de vântul puternic. Trei dintre aceștia au căzut pe acoperișurile unor case. Pompierii au intervenit pentru a îndepărta doi stâlpi de electricitate căzuți pe șosea.
Potrivit sursei citate, în judeţul Gorj în trei localităţi s-a intervenit pentru evacuarea apei din cinci curţi, trei subsoluri şi patru anexe, precum şi pentru decolmatarea unui canal colector, iar în localitatea Dăneşti, pe DJ 663 A, s-a intervenit pentru evacuarea apei de pe carosabilul inundat ca urmare a revărsării pârâului Şasa. Până la remedierea situaţiei, circulaţia rutieră a fost deviată pe o rută ocolitoare.
UPDATE 15:20: Din cauza ploii torențiale, Tribunalul Gorj a fost inundat. Pompierii din Târgu Jiu au fost mobilizați pentru a evacua apa din subsolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. În urma inundației, mai multe dosare din arhiva unității au fost afectate.
“Este vorba despre o inundaţie, dar afectate foarte puţin, doar în partea de jos, au fost dosare care sunt deja casate şi care urmează să fie predate la Arhiva Naţională. E vorba de dosare definitive, foarte vechi. Au fost solicitaţi şi cei de la Arhiva Naţională, faţă de care oricum trebuiau să facă predarea. Ele au fost inventariate întâmplător chiar cu o lună înainte, tot în vederea predării, deci consecinţe nu au fost decât manageriale”, a declarat, pentru Mediafax, Dan Marian Pena, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.
Pompierii au intervenit la fața locului cu o autospecială pentru a scoate apa din subsolul clădirii.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj se va muta într-un sediu nou, în Târgu Jiu. Clădirea se află, însă, în faza de proiectare.
“Noi am chemat pompierii, dar până să vină dumnealor ne-am gospodărit cu ce am avut. Ne-am speriat, pentru că noi avem arhiva la subsol. A fost inundată zona de garaj. În zona de arhivă, unde exista pericolul, dosarele erau deja inventariate pentru a fi predate spre topire. Noi ne-am gospodărit cu o pompă. Pentru că pânza freatică a oraşului este la suprafaţă, sistemele de canalizare nu au mai făcut faţă şi a ieşit apa de la intrarea noastră în garaj şi de acolo a intrat în garaj. Nu sunt documente în pericol. Erau dosare cu termen de păstrare expirat şi urmează să le predăm. Nu avem spaţii, aşteptăm clădirea nouă. Suntem în faza de proiectare, urmează să se liciteze proiectantul. Sperăm ca până la sfârşitul anului să demarăm activităţile”, a declarat, pentru sursa citată, Michaela Teodorescu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.
Militarii din cadrul ISU Gorj au intervenit și în satul Văcarea, comuna Dănești, unde au fost inundate mai multe gospodării.
Ploile torențiale, grindina și vijeliile au afectat municipiul București și cinci județe din țară, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), citat de Mediafax.ro.
În Capitală, patru copaci, doborâți de vânt, au distrus șase mașini. În timpul vijeliei, un copac a căzut pe carosabil.
Citește și Adela vă sfătuiește în sex și iubire. „Locuiesc într-un sat, iar preotul nostru își înșală preoteasa. Eu ce fac acum, mă mai duc la el?”
Furtuna a măturat și localitatea Tărtășești, județul Dâmbovița. Vântul puternic a smuls din rădăcini un arbore care a ajuns pe șosea.
Pagube după furtună în București și în cinci județe din țară. Pompierii au intervenit pentru a-i ajuta pe oameni
Și în Craiova, doi copaci au fost culcați la pământ în timpul urgiei. Vijelia i-a înspăimântat și pe oamenii din localitatea Melineşti, județul Dolj, unde un pom a fost rupt, după ce a plouat cu găleata, iar vântul a suflat cu putere.
În Giurgiu, acoperișul unei clădiri a fost avariat din cauza vântului. Proprietarul unei mașini a înlemnit, după ce a văzut că un copac i-a distrus aproape jumătate din autoturism.
„Având în vedere fenomenele meteo deosebite, încă de azi-noapte s-a acționat în vederea identificării și îndepărtării efectelor acestora. Astfel, am decongestionat aleile si zonele importante de circulaţie. Totodată, s-a acţionat şi se acționează pentru degajarea părților carosabile în toate zonele din oraş avariate de rafalele de vânt, de degajare a arborilor şi crengilor ce blocau căile rutiere de acces, ne-a declarat Silvian Dumitrache, directorul GDL Giurgiu, pentru Giurgiuveanul.ro.
Totodată, în localitatea Oncești, județul Giurgiu, trei copaci au fost doborîţi de vânt pe carosabil.
sursă foto: Giurgiuveanul.ro
În județul Gorj, pompierii au intervenit cu mai multe motopompe pentru a evacua apa dintr-un subsol inundat, în urma furtunii.
În județul Teleorman, o casă din orașul Videle a fost trăsnită în timpul furtunii, iar în Turnu Măgurele a fost inundată o locuință.
Vremea extremă a afectat și alimentarea cu energie electrică. În judțeul Olt, aproape 600 de consumatori au rămas în beznă din cauza defecțiunilor provocate de ploile torențiale de duminică seară. Potrivit Gazeta de Sud, sunt probleme în sudul județului, la Corabia, Izbiceni, Tia Mare și Urzica. Nouă echipe acționează pentru reparații, după ce, duminică seară, 2.700 de gospodării din localitățile Pleșoiu, Găneasa, Priseaca și Valea Mare au rămas fără energie electrică din cauza vântului puternic.
În orașul Balș, apa a pătruns în mai multe gospodării și în subsolul unei bănci. La fața locului acționează mai multe echipaje de pompieri pentru a evacua apa.
IGSU recomandă, pentru evitarea producerii unor evenimente care pot afecta viaţa şi bunurile pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice, adăpostirea în locuinţe sau alte spaţii care să asigure protecţia şi deconectarea aparaturii casnice din locuinţă.
Meteorologii au emis un cod portocaliu de ploi torențiale. Va ploua cu găleata până marți în Oltenia, Muntenia, sudul Banatului şi local în Transilvania şi Moldova, până marți la ora 10.
sursă foto: Giurgiuveanul.ro
Citește și Șanse tot mai mici de a fi eliberat. Iulian Gherguț, românul răpit în Africa, a fost vândut pe arme la al-Qaeda