Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunțat că pompierii au intervenit cu motopompe pentru extragerea apei acumulate în 91 de locuințe, curți și subsoluri.

„Totodată, salvatorii au intervenit pentru degajarea a 23 copaci căzuţi pe carosabil şi autoturisme, precum şi pentru înlăturarea a 2 schele de construcţie desprinse din cauza vântului puternic. Din cauza unei ruperi de nori, în localitatea Săpânţa din judeţul Maramureş, au fost inundate mai multe gospodării. Întrucât nivelul apei din gospodărie era crescut, o persoană cu probleme medicale a fost evacuată temporar la rude”,au precizat reprezentanții IGSU.

Mai multe locuințe au fost inundate în Săpânța, județul Maramureș / sursă foto: ziarmm.ro

Vineri după-amiază, o schelă instalată pe fațada unui bloc aflat în reabilitare pe Bulevardul Știrbei Vodă din București s-a prăbușit din cauza vântului puternic. Vezi momentul în care schela se prăbușește pe Știrbei Vodă în timpul vijeliei.

Peste 70 de atenționări și avertizări hidro-meteorologice de fenomene severe au fost emise în cursul zile de vineri și noaptea trecută. Cu toate acestea, nu au fost înregistrate situații extreme, soldate cu victime.

Pentru a-i avertiza pe oamenii din localitățile aflate sub incidența codului portocaliu și roșu de fenomene severe, IGSU a transmis vineri 19 mesaje prin sistemul RO Alert.

Sâmbătă dimineață, pompierii au intervenit în Piatra Neamț pentru a înlătura urmăririle inundațiilor produse în urmă cu două zile. În zona Văleni din Piatra Neamț sunt în continuare curți inundate.

Imagine cu o gospodărie inundată vineri Piatra Neamț / sursă foto: stiri-neamt.ro

Pentru că sâmbătă toată țara se află sub prognoză de instabilitate atmosferică accentuată şi averse, iar peste 4.900 pompieri din inspectoratele pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizaţi pentru a interveni în zonele unde se pot produce situaţii de urgenţă.

Ce trebuie să facă oamenii în timpul furtunilor puternice

Reprezentanții IGSU le recomandă oamenilor, în timpul ploilor torențiale, însoțite de grindină, să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia. Totodată, pentru limitarea posibilelor pagube generate de aceste fenomene periculoase, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Mai multe informații despre cum trebuie să acționați în timpul unor situații de urgență sau în timpul manifestării unor fenomene meteorologice periculoase puteți afla și folosind aplicația DSU.


Citește și:

EXCLUSIV/ Primele fotografii cu Sorina, după ce a ajuns la familia adoptivă. „Este bine, a promis că vom fi prieteni”

 
 

Urmărește-ne pe Google News