UPDATE 19.10 – Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, le cere locuitorilor orașului să evite să treacă sau să staționeze cu mașinile pe lângă arborii sau clădirile acoperite cu țiglă ori tablă afectate de furtuna de duminică. Edilul a făcut această atenționare pe pagina sa de Facebook menționând avertizarea meteo de vânt puternic valabilă de marți seară.
“Având în vedere avertizarea meteo, valabilă din această seară, 19.09.2017, privind intensificările vântului până la 50-60 Km/oră şi precipitaţiile ce pot ajunge la 25-30 l/mp, solicităm cetăţenilor să evite să treacă sau să staționeze, ca pietoni sau cu orice mijloc de locomoție, respectiv să parcheze mașinile în apropierea arborilor sau clădirilor acoperite cu țiglă sau tablă, având în vedere că de la furtuna din 17.09.2017, există pericolul ca unii arbori să fie fisuraţi, în echilibru la limită, în pericol de a cădea și, la fel, unele acoperișuri / părți de acoperișuri. Aceeași grijă o recomandăm în vecinătatea clădirilor cu pereții exteriori degradați”, scrie primarul Nicolae Robu pe Facebook.
La începutul mesajului, edilul menționează “DAȚI, VĂ ROG, SHARE!”.Până la această oră, mesajul primarului a fost distribuit de aproape 3.000 de persoane.
O primă evaluare a pagubelor produse de furtună în Timișoara a fost realizată de Nicolae Robu, primarul Timișoarei. În timpul vijeliei, cinci persoane din județul Timiș și-au pierdut viața.
„Am fost neputincioși în fața acestei porniri a naturii. Nu avem altceva de făcut decât să tragem învățăminte și să ne pregătim mai bine, să investim atât cât e nevoie să investim pentru că nimic nu e mai de preț decât viața oamenilor”, a declarat primarul Timișoarei, Nicolae Robu.
Pagubele produse de furtună în Timișoara depășesc trei milioane de lei
Edilul a precizat că duminică vântul a bătut 108 kilometri pe oră și, pe alocuri, cu 122 de kilometri pe oră.
„Am un bilanţ care încă nu este definitiv. Se estimează că circa 3.500 de arbori au fost distruşi: unii smulşi cu rădăcini cu tot, alţii retezaţi la sol, alţii cu ramurile dislocate. Valoarea costurilor pe care le va comporta înlocuirea lor, pentru că nu vom lăsa Timişoara cu mai puţini arbori, se ridică la circa 3,5 de milioane de lei”, a menționat edilul, în cadrul unei conferințe de presă.
Pagube însemnate au fost înregistrate şi la Grădina Zoologică din Timişoara, unde o femeie a murit, lovită de o creangă. Reprezentanții municipalității susțin că remedierea stricăciunilor costă aproape 800.000 de lei.
De asemenea, vijelia a afectat și acoperișurile a trei piețe din Timișoara. Totodată, 17 unități de învățământ din Timișoara au rămas fără curent electric și acoperișurile acestora au fost distruse în timpul furtunii.
Totodată, au fost afectate acoperişurile a trei spitale din oraşul de pe Bega, precum şi Filarmonica Banatul şi sediul Primăriei Timişoara.
sursă foto: opiniatimisoarei.ro