Dacă s-ar face un clasament al celor mai scumpe dezastre naturale din lume, uraganul Harvey s-ar clasa pe locul la 9-lea, potrivit Centrului pentru Managementul Dezastrelor și Tehnologia Reducerii Riscului (CEDIM) din Karlsruhe, Germania.

De asemenea, uraganul duce pierderile economice anuale produse din cauza cutremurelor, inundațiilor, tsunamiurilor, ciclonilor și a altor cataclisme naturale la peste 100 de miliarde de dolari pentru al optulea an consecutiv.

„Daunele sunt estimate la aproximativ 58 miliarde de dolari și sunt peste 90% cauzate de inundații”, a declarat James Daniell, inginer de risc la CEDIM și șef al Grupului de analiză a dezastrelor criminale.

Estimarea implică un interval de incertitudine cuprins între 41 și 80 miliarde de dolari. „În funcție de următoarele două zile, putem vedea că această estimare crește, deoarece în prezent vorbim doar despre statul Texas”, a explicat el pentru AFP.

Alte calcule ale pierderilor economice totale au fost considerabil mai mici. Compania germană de asigurări Hannover Re a vorbit de o sumă inițială de 3 miliarde de dolari, în timp ce JP Morgan a estimat că sectorul asigurărilor ar putea depăși 10-20 miliarde de dolari.

Specialiștii în domeniul riscului la dezastru Enki Holdings, cu sediul în Savannah, Georgia, a estimat pierderile la la peste 30 de miliarde de dolari.

Estimările CEDIM se bazează parțial pe cea mai mare bază de date a catastrofelor naturale din lume, acoperind peste 41 000 de evenimente începând din 1900.

Pentru a măsura expunerea la risc a regiunii, Daniell și echipa sa au folosit date de la Biroul de analiză economică al SUA, care urmărește investițiile.

Capitalul total al statului Texas este de aproximativ 4,5 trilioane de dolari, iar pentru SUA în ansamblu cifra este de aproximativ 56 trilioane de dolari, a spus el.

Dezastrul natural cu cele mai mari costuri economice – 218 de miliarde de dolari, a fost cutremurul de la Tohoku din 2011, care a generat un tsunami de monstru care a devastat o mare parte a insulei Honshu și a stricat o centrală nucleară.

Pe locul doi se situează cutremurul din provincia Sichuan din China în 2008 (162 miliarde dolari), urmat de uraganul Katrina, care a distrus o mare parte din New Orleans în 2005 (160 miliarde dolari).


Citește și: Uraganul Harvey a ucis șase membri ai aceleiași familii. Un bărbat a vrut să-și salveze nepoții, însă a văzut cum aceștia sunt luați de puhoaie

 
 

Urmărește-ne pe Google News