Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au desfăşurat, în iunie, o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor de morărit și panificație în municipiile Galați și Tecuci, precum și în mediul rural, potrivit unui comunicat transmis, joi, de conducerea CJPC Galaţi.

Astfel, în urma controlului, la un supermarket s-a găsit la comercializare pâine cu secară expirată, iar un magazin alimentar comercializa arpacaș expirat de câteva luni. Totodată, au fost cântărite şi diverse sortimente de pâine pentru a constata dacă acestea respectă sau nu gramajul indicat de producător. Dintre toate acestea, s-au găsit la comercializare două loturi de pâine, respectiv pâine de secară și pâine franzelă, ambele având declarată cantitatea de 500 g, dar la cântarire s-a constatat că nu depășeau 460 grame.

Ambele sortimente au fost fabricate de către producători din județul Galați, aceștia fiind sancționați contravențional. Deși legislația prevede ca la comercializarea pâinii neambalate să fie înscrise pe un afiș denumirea producătorului, denumirea produsului, cantitatea netă, prețul per bucată și per kilogram, șaisprezece dintre operatorii economici verificați nu afișau aceste informații.

Pentru produsele preambalate verificate în zece magazine alimentare nu erau evidențiate substanțele alergene conținute. De asemenea, s-au găsit la comercializare covrigei care aveau înscrisă pe ambalaj o reclamă mincinoasă, aceea că nu conțin aditivi.

În total, potrivit conducerii CJPC Galaţi, au fost verificați 25 operatori economici, fiind date 15 amenzi contravenționale în valoare de 56.400 lei și 13 avertismente.

Totodată, comisarii CJPC au oprit temporar de la comercializare 30,8 kg produse în valoare de 285  lei și definitiv 12,23 kg produse în valoare de 73 lei. Au mai fost verificate condițiile de transport și depozitare la care nu s-au constatat însă abateri.

Reprezentanţii CJPC Galaţi au transmis şi câteva recomandări pentru consumatori, aceştia fiind sfătuiţi să nu cumpere pâine din locuri neautorizate; să refuze achiziționarea produselor de panificație arse, insuficient coapte sau care au dată durabilității minimale depășite; să solicite vânzătorului să arate produsul înainte de achiziționare pentru a-l putea refuză în cazul în care constată că acesta are modificări organoleptice – urme de mucegai, coajă întărită etc.

Citește și: REPORTAJ/Politică la piață, în ziua moțiunii. Românii știu ce se întâmplă, dar nu mai au încredere. “Ne-am săturat de promisiuni” – VIDEO

 
 

Urmărește-ne pe Google News