Pâinea a fost coaptă în 1892 în Genova, Italia, cu ocazia unei expoziţii organizate la 400 de ani de la descoperirea Americii.
Aceasta a fost cumpărată atunci de un navigator român, gălăţeanul Vasile Pamfil, care a ţinut-o acasă până în 1915, când a donat-o Muzeului de Istorie din oraşul său.
În ciuda trecerii anilor, pâinea s-a păstrat intactă şi a fost regăsită abia recent, într-un pod al instituţiei, unde a fost ascunsă pe perioada comunismului, când a fost un exponat indezirabil.
“Nu a apărut mucegai datorită compoziţiei şi reţetei pe care au folosit-o la vremea respectivă brutarii genovezi. Cu siguranţă, tipul de drojdie folosit, tipul de grâu au dat aceste calităţi”, ne-a spus Cristian Căldăraru (foto), directorul Muzeului de Istorie Galaţi.
O mostră din pâinea centenară a fost analizată la Facultatea de Chimie Alimentară, unde i s-au confirmat vechimea şi faptul că nu conţine altceva decât ingredientele clasi ce folosite pe atunci, de cea mai bună calitate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News