Sherry Rehman, senator și cel mai important oficial al țării în domeniul climei, a declarat într-un videoclip postat pe Twitter că Pakistanul se confruntă cu o „catastrofă climatică gravă, una dintre cele mai grave din ultimul deceniu”.
Inundațiile care s-au format fulgerător în urma ploilor abundente au măturat satele și culturile. Soldații au intervenit alături de salvatori pentru evacuarea rezidenților blocați în taberele de ajutorare și au furnizat hrană miilor de persoane strămutate.
Sezonul musonic fără precedent a afectat peste 33 de milioane de oameni, 1 din 7 pakistanezi, în toate cele patru provincii ale țării, iar autoritățile au declarat stare de urgență și au cerut sprijin internațional. Aproape 300.000 de case au fost distruse, numeroase drumuri au devenit impracticabile, iar penele de curent au fost larg răspândite.
Rehman a declarat pentru publicația de știri turcă TRT World că până în momentul în care ploile încep să se retragă, „am putea avea sub apă un sfert sau o treime din Pakistan”.
„Acesta este o criză globală și, desigur, vom avea nevoie de o planificare mai bună și de o dezvoltare durabilă pe teren. Va trebui să avem culturi rezistente la climă, precum și structuri”, a transmis Sherry Rehman.
Musonul anual este esențial pentru irigarea culturilor și reumplerea lacurilor și barajelor din subcontinentul indian, dar aduce și distrugeri.
Oficialii spun că Pakistanul suportă pe nedrept consecințele practicilor iresponsabile de mediu din alte părți ale lumii. Țara se află pe locul opt în indicele global de risc climatic al ONG-ului Germanwatch, o listă a țărilor considerate cele mai vulnerabile la vremea extremă cauzată de schimbările climatice.
Corupția, planificarea proastă și încălcarea reglementărilor locale a făcut ca mii de clădiri să fie ridicate în zone predispuse la inundații sezoniere.