„Simțeam că stăm pe marginea propriilor morminte”, a declarat Gulfaraz, în vârstă de 20 de ani, pentru BBC Urdu a doua zi după operațiunea de salvarea. „Nu aveam nicio speranță că am putea fi salvați”.

Marți dimineață, la ora 7.30, alături de alte șapte persoane, Gulfaraz s-a urcat în telecabină pentru a traversa o valea abruptă din nord-vestul Pakistanului, traseu pe care-l mai făcuse de multe ori. Doar că de aceasta dată, la două minute de când au plecat, două cabluri s-au rupt și a telecabina s-a blocat într-o poziție din care pasagerii puteau să cadă în orice moment.

Patru elicoptere și o echipă specializată în coborârea pe cabluri au intervenit și după mai multe misiuni eșuate a reușit să-i salveze pe cei 8. Mulți dintre ei și-au pierdut speranța de a fi salvați când au văzut dificultatea operațiunilor.

„Credeam că este ultima mea zi de viață și voi muri”, a declarat pentru AFP unul dintre băieții salvați, Attaullah Shah. „Dumnezeu mi-a dat o a doua viață”, a completat adolescentul de 15 ani.

Alerta privind incidentul a fost dată de Gulfaraz care și-a sunat familia și prietenii pentru a cere ajutor. Locuitorii au folosit difuzoare pentru a alerta oficialii, dar au trecut cel puțin patru ore până la sosirea primului elicopter.

Operațiunea s-a dovedit una deliciată pentru elicoptere întrucât nu se putea apropia prea mult de telecabină întrucât era risc uriaș să o destabilizeze și altfel pasagerii să cadă.

De fiecare dată când un salvator cobora spre telecabină, aceasta se clătina, făcându-i pe copii să țipe de frică, au declarat martorii oculari presei locale. Un copil, care s-a spus că suferă de afecțiuni cardiace, a leșinat.

„Odată, când elicopterul s-a apropiat pentru a-i salva pe copii, frânghia salvatorului s-a blocat în telecabină și a început să se legăne cu elicopterul, ne-am răsturnat cu capul în jos, cei care erau așezați au căzut de pe scaune, iar cei în picioare s-au răsturnat. Eu însumi eram foarte stresat și a trebuit să am grijă și de copii. Erau foarte speriați, unii țipau, alții plângeau”, povestește Gulfaraz.

După mai multe încercări eșuate, un elicopter a ridicat în cele din urmă un copil din telecabină. El a fost agățat cu o frânghie suspendată de elicopter și a fost balansat în aer timp de 20 de secunde înainte de a fi tras în elicopter.

„Nu credeau că pot supraviețui”

După 12 ore de când tinerii au rămas blocați, misiunea de salvare s-a lovit un alt obstacol. Operațiunile cu elicopterul au trebuit să fie suspendate din cauza vremii nefavorabile și a întunericului.

Cu sprijinul armatei și a unor salvatorii locali, echipa a realizat un nou plan de salvare: a instalat un telescaun și s-a îndreptat spre telecabină folosind ultimul cablu rămas. Ulterior, a reușit să aducă restul grupului în siguranță de-a lungul unei tiroliene.

„S-au agățat de mine, așa cum copiii se agață de mamele lor. Erau într-o stare rea de suferință extremă, întrucât nu credeau că pot supraviețui”, a spus Ali, unul dintre salvatori.

Armata pakistaneză, care a încheiat operațiunea de salvare aproape de ora locală 23:00, a descris misiunea drept „o operațiune de dificultate fără precedent”.

„Părinții mi-au interzis să mai merg de acum cu telecabina, chiar dacă înseamnă să merg pe jos tot drumul. Au spus că Dumnezeu m-a salvat de data asta, dar este prea periculos”, concluzionează unul dintre copiii salvați.

 
 

Urmărește-ne pe Google News