Musonul anual este esențial pentru irigarea culturilor și reumplerea lacurilor și barajelor din subcontinentul indian, dar în fiecare an aduce și un val de distrugeri.
Autoritatea Națională de Management al Dezastrelor (NDMA) a declarat vineri că peste 900 de persoane au fost ucise în acest an, inclusiv 34 în ultimele 24 de ore, ca urmare a ploilor musonice care au început în iunie.
Oficialii spun că inundațiile din acest an sunt comparabile cu cele din 2010, cele mai grave înregistrate vreodată, când peste 2.000 de oameni au murit și aproape o cincime din țară era sub apă.
„Nu am văzut niciodată inundații atât de mari din cauza ploilor în viața mea”, a declarat un fermier, Rahim Bakhsh Brohi, pentru Agenția France-Presse, lângă Sukkur, în sudul provinciei Sindh.
O declarație de vineri a biroului primului ministru, Shehbaz Sharif, a spus că 33 de milioane de oameni au fost „grav afectați” de inundații, în timp ce agenția de dezastre a țării a declarat că aproape 220.000 de case au fost distruse și altă jumătate de milion au fost grav avariate.
Agenția pentru dezastre din provincia Sindh a declarat că 800.000 de hectare de culturi cultivate au fost distruse acolo, unde mulți fermieri trăiesc de la sezon la sezon.
Ministrul schimbărilor climatice, Sherry Rehman, care miercuri a catalogat inundațiile drept „o catastrofă de proporții epice”, a anunțat că guvernul a declarat stare de urgență și a făcut apel la asistență internațională.
Pakistanul ocupă locul opt în indicele global al riscului climatic pe termen lung, o listă întocmită de ONG-ul de mediu Germanwatch a țărilor considerate cele mai vulnerabile la vremea extremă.
La începutul acestui an, o mare parte din Pakistan a fost pusă la încercare de secetă și un val de căldură extrem, temperaturile atingând 51 de grade C în Jacobabad, provincia Sindh.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!